Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.

Ο Μπόρις Τζόνσον στέλνει βοήθεια στον Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε έκτακτη επίσκεψη χθες Σάββατο στο Κίεβο.

Το Λονδίνο θα παράσχει βοήθεια με 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της μετά την αύξηση των απωλειών της, λέει η Βρετανία

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να ενισχύσουν σε αριθμό τα στρατεύματά τους με προσωπικό που έχει απολυθεί από την στρατιωτική του θητεία από το 2012, καθώς αυξάνονται οι απώλειες από την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.

Στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της μαχητικής τους δύναμης περιλαμβάνεται και προσπάθεια στρατολόγησης από την μη αναγνωρισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.

Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζέστη με τοπικές βροχές την Κυριακή – Δείτε πού θα βρέξει

Ποιος θα γίνει εκατομμυριούχος; Τρία ζώδια είναι γραφτό να γίνουν πολύ πλούσια!

Μυρωδάτο και καυτερό κοτόπουλο με κάρυ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις