Καλά είναι τα πρώτα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται στον πλανήτη προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 38 χώρες.
Ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή Όμικρον, αν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πόσο αποτελεσματικές είναι οι υπάρχουσες θεραπευτικές μέθοδοι και φάρμακα. Όπως είπε, “θα έχουμε το επόμενο διάστημα τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε όλοι”, ενώ πρόσθεσε ότι έως χθες
Ωστόσο, η ταχύτητα μετάδοσή της έχει δημιουργήσει ανησυχία και τον φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.
Eν μέσω προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που ενέχει για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η εμφάνιση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έγιναν οι πιο πρόσφατες χώρες που επιβεβαίωσαν τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα της παραλλαγής, καθώς οι λοιμώξεις από την Όμικρον ώθησαν τα συνολικά κρούσματα στη Νότια Αφρική να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.
Μετάλλαξη Όμικρον: “Φως” στα αίτια της υψηλής μεταδοτικότητας
μετάλλαξη Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την “Ουάσιγκτον Ποστ”, ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορονοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα. Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.
Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η “εντυπωσιακή” ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.
Μεγάλη ζήτηση για την τρίτη δόση, “άλμα” στα ραντεβού – Πόσο μας προφυλλάσσει από την “Όμικρον”
Κακοκαιρίας συνέχεια την Κυριακή – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"