Μεταλλάξεις κορονοϊού: Ανάστατοι είναι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο λόγω της εμφάνισης της νέας αφρικανικής μετάλλαξης της Μποτσουάνα.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αυτή την νέα μετάλλαξη, τη B.1.1.529 για να την αξιολογήσουν και να δουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική ακόμη και από την ινδική. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, αναμένεται να πάρει το όνομα “Nu”. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι το ότι “κουβαλά” 32 μεταλλάξεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα μολυσματική και έχει πολύ περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη.
Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων της, τα εμβόλια που υπάρχουν θα είναι πολύ πιο δύσκολο να την “πιάσουν” και ως εκ τούτου να βοηθήσουν τον οργανισμό να την αντιμετωπίσει.
Πού έχει εντοπιστεί έως τώρα
Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες, το Χονγκ Κονγκ, τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε 59.
Ο δρ Τομ Πίκοκ, καθηγητής Ιολογίας του πανεπιστημίου Imperial τη χαρακτήρισε “τρομακτική”, ενώ ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νόσων του Κέιμπριτζ, εκτιμά πως το νέο αυτό στέλεχος ενδεχομένως να μπορεί να διαφύγει της ανοσίας. “Αυτό είναι ανησυχητικό! Και δεν έχω πει κάτι τέτοιο από την ανακάλυψη της μετάλλαξης Δέλτα”, έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.
“Παρακαλώ να εμβολιαστείτε και να φοράτε μάσκα καθώς οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιθανό να τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα”, γράφει στη συνέχεια.
“Θωρακίζονται” Βρετανία και Ιαπωνία
Στη Βρετανία, με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, από σήμερα Παρασκευή στις 12:00 θα απαγορευθούν οι πτήσεις από έξι χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα θα απαγορευθούν πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη.
Στο ίδιο μέτρο προχώρησε και η Ιαπωνία.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, μιλώντας για μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια
Ο Γκρεγκ Ντορ, ειδικός Παθολόγος Μολυσματικών Νόσων στο Νοσοκομείο St Vincent’s της Αυστραλίας σε tweet του γράφει ότι το νέο στέλεχος B.1.1.529 έχει μεταλλάξεις που σχετίζονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
“Είναι η στιγμή να το μελετήσουμε και όχι να πανικοβληθούμε”, τόνισε.
Της έσβησε το τσιγάρο στο μάτι μέσα στο ΕΠΑΛ – Αδιανόητο περιστατικό ενδοσχολικής βίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"