Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος έχει καθιερωθεί η 13η Νοεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας στην κοιλιακή χώρα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, με δύο κύριες λειτουργίες: την πέψη και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ο καρκίνος στο πάγκρεας εκδηλώνεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα εντός του παγκρέατος ξεπεράσουν τον έλεγχο και σχηματίζουν έναν όγκο.

Σύμφωνα με το www.worldpancreaticcancerday.org, περισσότερο από το 95% των καρκίνων του παγκρέατος ταξινομούνται ως εξωκρινείς όγκοι. Αυτοί οι όγκοι αρχίζουν στα εξωκρινή κύτταρα που καθιστούν τα παγκρεατικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Σε αυτή την κατηγορία, η μεγάλη πλειονότητα των όγκων είναι αδενοκαρκινώματα.

Οι παγκρεατικοί νευροενδοκρινικοί όγκοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% όλων των παγκρεατικών όγκων. Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις και τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά από τους εξωκρινούς όγκους.

Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου ( Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος )

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση έγκαιρα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ασαφή και μπορεί να έρχονται και να φύγουν, ενώ η σοβαρότητα μπορεί επίσης να διαφέρει για κάθε άτομο. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο ή όλα αυτά τα συμπτώματα.

Πόνος στην κοιλιά και στη μέση
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Κίτρινο δέρμα ή μάτια
Αλλαγή στο σκαμνί
Νεοεμφανιζόμενος διαβήτης
Πεπτικά προβλήματα
Απώλεια της όρεξης
Αλλαγή διάθεσης

Η αιτία της πλειοψηφίας των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη, αλλά μελέτες έρευνας έχουν εντοπίσει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος.

Κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος
Οικογενειακό ιστορικό άλλων καρκίνων
Διαβήτης
Παγκρεατίτιδα (χρόνια και κληρονομική)
Κάπνισμα
Φυλή (εθνότητα)
Ηλικία
Διατροφή

Στατιστικά στοιχεία

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης σε όλους τους μεγάλους καρκίνους Σε όλες σχεδόν τις χώρες, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο μόνος σοβαρός καρκίνος με μονοψήφιο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης (2-9%)

Καθημερινά, περισσότεροι από 1.257 άνθρωποι παγκοσμίως θα διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος και περίπου 1.184 θα πεθάνουν από την ασθένεια.
Εκτιμάται ότι το 2025 θα διαγνωσθούν συνολικά 557.688 νέες περιπτώσεις.

Εάν ο καρκίνος του παγκρέατος διαγνωστεί νωρίς, είναι περισσότερο θεραπευτικός, οπότε η επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να σώσει τη ζωή σας!

Θεραπεία καρκίνου παγκρέατος

Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, ισχύει ο ίδιος κανόνας για όλους τους καρκίνους, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.

Η πρόληψη στην ομάδα αυξημένου κινδύνου (αιφνίδια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και η ανεξήγητη οξεία παγκρεατίτιδα), αποτελεί το πρώτο σοβαρό βήμα και για την έγκυρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος με αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας από αυτήν τη νόσο.

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου από το πάγκρεας είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην ίαση.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης, της ανάγκης εξειδικευμένης χειρουργικής αντιμετώπισης, του μεγάλου αριθμού υποτροπών και της περιορισμένης επιβίωσης.

Οι αποφάσεις για τη θεραπεία και την εξαιρεσιμότητα του όγκου θα πρέπει, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες (NCCN guidelines), να λαμβάνονται από χειρουργούς εξειδικευμένους στη χειρουργική του παγκρέατος, που έχουν να επιδείξουν την ανάλογη εμπειρία και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εξαιρεσιμότητας, ακόμα και σε περιπτώσεις που παλαιότερα θεωρούνταν ανεγχείρητες, όπως όταν υπάρχει διήθηση της πυλαίας φλέβας ή του μεγάλου μεγέθους του όγκου.

Οι περιπτώσεις με παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων αντιμετωπίζονται κατευθείαν από τον ογκολόγο, σε συνεργασία με επεμβατικό ακτινολόγο, για την ανακούφιση των προβλημάτων, όπως ο ίκτερος και η δωδεκαδακτυλική απόφραξη.

Η εξαιρεσιμότητα του όγκου στο πάγκρεας πλέον χαρακτηρίζεται καλύτερα από την απουσία αντενδείξεων για την εκτομή αυτού, οι οποίες είναι:

-Ο όγκος περιβρογχίζει τα αγγεία του κοιλιακού άξονα ή την άνω μεσεντέριο αρτηρία περισσότερο από 180 μοίρες.
-Πλήρης θρόμβωση της πυλαίας φλέβας.
-Απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η διήθηση της πυλαίας φλέβας έως και 50% δεν αποτελεί αντένδειξη, καθώς μπορεί να γίνει εκτομή του διηθημένου τμήματος και αποκατάσταση με φλεβικό ή συνθετικό μόσχευμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι η επιλογή των ασθενών για χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να βασίζεται στην πιθανότητα ίασης, όπως αυτή ορίζεται και από την πλήρη και σε καθαρά όρια εξαίρεση του νεοπλάσματος. ʼλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ιατρική απόφαση αποτελούν τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς και η φυσική του κατάσταση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος διακρίνονται στην κλασική παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (Whipple) για τους όγκους της κεφαλής του παγκρέατος και του φύματος του vater, στην περιφερική αλλά και στην ολική παγκρεατεκτομή, ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος του νεοπλάσματος.

Λιγότερο εκτεταμένες επεμβάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, για περιορισμένο αριθμό ασθενών, με μικρού μεγέθους όγκους και χαμηλής κακοήθειας, όπως η εκπυρήνιση ενός ινσουλινώματος με τη βοήθεια διεγχειρητικού υπερηχογραφήματος. Τροποποιήσεις των παραπάνω επεμβάσεων αποτελούν: η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή με διατήρηση του πυλωρού και η παγκρεατεκτομή με διατήρηση του δωδεκαδακτύλου ή του σπληνός.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο τόσο στη συνολική επιβίωση του ασθενούς, όσο και στον έλεγχο της τοπική υποτροπής, αποτελεί η αφαίρεση των λεμφαδένων του περινευριδιακού αλλά και του περιαγγειακού ιστού της περιοχής.

Ο μέσος όρος νοσηλείας μετά από παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή είναι μικρότερος από δύο εβδομάδες, ενώ για την περιφερική μία εβδομάδα.

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε τμήματα χειρουργικής παγκρέατος εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών και θνητότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι αλλαγές στα ΜΜΜ για το Σαββατοκύριακο λόγω του Μαραθωνίου

Η ολέθρια σχέση του γιατρού με την εικαστικό – Οι εμμονές, οι καταγγελίες από πρώην και πώς κατάφερε να τον ξεγελάσει (vid)

Μονοκλωνικά και αντι-ιικές θεραπείες για τον κορονοϊό – Πώς λειτουργούν και για ποιους ενδείκνυνται

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις