Ναρκωτικά και κορονοϊός: Διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του κορονοϊού η χρήση αντικαταθλιπτικών, τριπλασιάστηκε η χρήση κοκαΐνης, πολλαπλασιάστηκε η χρήση αμφεταμινών ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των ηλικιωμένων που κάνουν χρήση ναρκωτικών με κύρια ουσία αυτή των βενζοδιαζεπινών. Μια έρευνα του DEBATER που αποδεικνύει πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία μέσα στην πανδημία.
Αρχικά, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως η καθαρότητα των ναρκωτικών σε τοπικό επίπεδο έχει μειωθεί και πλέον όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται προσμείξεις, όπως η φαιντανύλη, που αυξάνουν τα ποσοστά υπερδοσολογίας. Την ίδια στιγμή που τα lockdown έκλειναν τον κόσμο στα σπίτια του, το εμπόριο ναρκωτικών όχι μόνο έμεινε αλώβητο, αλλά αυξήθηκε και μάλιστα η διακίνηση άλλαξε και βρέθηκαν νέοι τρόποι και μέθοδοι.
Τα συνθετικά ναρκωτικά κατασκευάζονται πια σε σπίτια κι αποθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατασκευαστές συνθετικών ναρκωτικών στις πόλεις που εύκολα μπορούν να προμηθευτούν πια μέσα από το διαδίκτυο -και ειδικά τα ιντερνετικά φαρμακεία- όλες τις απαραίτητες χημικές ουσίες για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών, λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, αφού τα υπολείμματα της επεξεργασίας δεν πετιούνται πια στις αποχετεύσεις, διότι έτσι εύκολα στοχοποιείται μια περιοχή λόγω των ελέγχων στα λύματα. Με ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα, μεταφέρουν τα ναρκωλύματα και τα αδειάζουν εν κινήσει στους δρόμους επιλέγοντας μάλιστα τις μέρες βροχής.
Επίσης, οι επεξεργασίες της κάνναβης και η αύξηση της δραστικής ψυχοτρόπας ουσίας THC του φυτού, σε απίστευτα ποσοστά τετραυδροκανναβινόλης (όπως η κάνναβη – skunk) ελλοχεύει πια μεγάλους κινδύνους για τους χρήστες με κυριότερο αποτέλεσμα την αύξηση των ψυχωτικών επεισοδίων. Η ποσότητα τετραυδροκανναβινολης στην κάνναβη που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να έφτανε και το 12%. Τώρα, όμως, με τις διάφορες επεξεργασίες και καλλιέργειες (βλέπε υδροπονικές) η κάνναβη ξεπερνά ακόμη και το 50% σε THC, περιεκτικότητα εξαιρετικά αυξημένη με άγνωστα αποτελέσματα στους χρήστες.
Τα ναρκωτικά στην εποχή του κορονοϊού: Μια πανδημία μέσα στην πανδημία
Τα στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού δείχνουν περίτρανα το μέγεθος του προβλήματος και οι τιμές αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2021 διπλασιάστηκε η χρήση αντικαταθλιπτικών, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. H χρήση κοκαΐνης έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης εδώ και μια δεκαετία.
Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ./ημέρα) και στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως. Η αύξηση όμως συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως! Η πρώτη αυτή εικόνα που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς δείχνει και την πραγματικότητα που μας ξεπερνά, τόνισε ο κοινωνιολόγος και υπεύθυνος Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος.
Τα στοιχεία μάλιστα που καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους στα αστικά λύματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη είναι συγκλονιστικά για την κατάσταση της αυξητικής τάσης στη χρήση. Όπως ανέφερε ο ερευνητής του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, έδειξαν την πραγματικότητα που κυριαρχεί στον πληθυσμό και την αύξηση χρήσης των ουσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου έγιναν οι ανάλογες μελέτες.

Κατακόρυφη αύξηση όμως σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών, όχι μόνο από τους νέους σε ηλικία, αλλά και από ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, τόσο σε πολύ γνωστά ηρεμιστικά (με συστατικά όπως οι ουσίες Οξαζεπάμη και Αλπραζολάμη) όσο και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Εκτός από τα ναρκωτικά, η αγορά αλκοόλ εν μέσω lockdown παρουσίασε ιδιαίτερη ζήτηση, στα σημεία πώλησης, όπως σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνταν μάλιστα με δελεαστικές προσφορές. Παράλληλα, η κατανάλωση παυσίπονων, ηρεμιστικών, βενζοδιαζεπινών και καταπραϋντικών παρουσίασε αύξηση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50, από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε στους ηλικιωμένους άνω των 65 από 1,2% το 2012 σε 5,1% το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΝCB, υπάρχει η τάση αυτή η πληθυσμιακή ομάδα να αγνοείται επιδημιολογικά, επιστημονικά και πολιτισμικά.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Παπαναστασάτος, πως τη δεκαετία 2000—2010 η κύρια ουσία χρήσης ήταν η ηρωίνη σε ποσοστό 85%. Μετά την εμφάνιση του κορονοϊού τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Από την αρχική εμφάνιση του κορονοϊού το 2020 η ηρωίνη μειώνεται σε 45%, ενώ αντίστοιχα αυξάνει το ποσοστό της χρήσης κάνναβης σε 35% και η κοκαΐνη στο 12% όπως και η χρήση ψυχοφαρμάκων.
“Όλο αυτό το διάστημα του κορονοϊού περισσότερο υπέφεραν οι ευπαθείς ομάδες, οι λεγόμενοι περιθωριοποιημένοι. Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες οι χρήστες στο δρόμο, οι φυλακισμένοι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βίωσαν πολύ διαφορετικά τη βία των μέτρων με όρους οξύτατους γιατί πρώτα απ όλα και οι ελάχιστες υπηρεσίες βοηθείας, αμήχανα αδράνησαν, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Τα επίπεδα άγχους εκτοξεύτηκαν όπως εκτοξεύτηκε και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Περάσαμε απότομα σε έναν βιοκοινωνικό – βιοπολιτικό φόβο“, τόνισε ο κ. Παπαναστασάτος.
Ναρκωτικά: O αντίκτυπος της COVID-19 στην παράνομη διακίνηση
Τα μέτρα καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν επηρεάσει τις παράνομες αγορές ναρκωτικών, οδηγώντας σε ελλείψεις ορισμένων ναρκωτικών και σε υψηλότερες τιμές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθαρότητα των ναρκωτικών σε τοπικό επίπεδο έχει μειωθεί και ότι χρησιμοποιούνται προσμείξεις, όπως η φαιντανύλη, που αυξάνουν τα ποσοστά υπερδοσολογίας. Επίσης, έχει αυξηθεί η διαδικτυακή διακίνηση ναρκωτικών μέσω κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από το οργανωμένο έγκλημα. Ανοικτές αγορές στο διαδίκτυο και το darknet, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά fora φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε επίπεδο λιανικής.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ
Τα νεότερα για την υγεία του Βασίλη Λεβέντη – Ανοίγει τα μάτια του
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"