Μπλακ Άουτ: Ένα έκτακτο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τη γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη έχει ήδη εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, στο ενδεχόμενο υψηλής ζήτησης σε περίπτωση κακοκαιρίας και ιδίως σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Σκοπός είναι η αποφυγή του κινδύνου μπλακ άουτ των μονάδων εν μέσω χειμώνα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, ο ΑΔΜΗΕ ζητά το τρίμηνο Δεκέμβρη με Φλεβάρη να είναι διαθέσιμο τo σύνολο των θερμικών μονάδων και να υπάρχει επάρκεια καυσίμων, έτσι ώστε να μπορούν να δουλεύουν στο φουλ για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση.
Την ίδια στιγμή καλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικά καύσιμα (βλ. μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και οι μικρότερες της Ήρων) να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο έτσι ώστε στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου να είναι εξασφαλισμένη συνολική ισχύς 1.790 MW.
Μάλιστα φαίνεται πως μηχανήματα της ΔΕΗ που εδώ και καιρό είχαν παροπλιστεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν σε χρόνο ντε τε για να μπουν ξανά σε λειτουργία τρία ορυχεία Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαϊδας.
Σύμφωνα, πάντως με την επικαιροποιημένη μελέτη που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, παρά μόνο σε συνθήκες ακραίας κακοκαιρίας.
Κι αυτό διότι το σύστημα δεν μπορεί να βασιστεί σε εισαγωγές, την ώρα που και η συνεισφορά των ΑΠΕ σε ένα ενδεχόμενο κακοκαιρίας θα είναι μικρή.
Το σχέδιο και οι ανησυχίες του ΑΔΜΗΕ εν’ όψει του χειμώνα
Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της αυξημένης ζήτησης ρεύματος που αναμένεται τον χειμώνα αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.
Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.
Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.
Καταγγελία στο DEBATER – Οσμή καυσίμου σε ποταμό της Κέρκυρας μετά την κακοκαιρία (pics&vids)
Νέες διαδικασίες στον ΕΦΚΑ με ένα κλικ – Εξυπηρέτηση πολιτών ακόμα και με βιντεοκλήση
“Γιορτάζουμε” την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής με το βλέμμα στην εξέλιξη και στις πανανθρώπινες αξίες
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"