Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και έχει σκοπό να αυξηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές αλλά και να αναδείξει την ανάγκη συνεργασίας των κρατών για τη διαχείριση των επιπτώσεών τους.

Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας αντιμετωπίζει την επέλαση της κακοκαιρίας “Αθηνάς” που έχει ήδη προξενήσει πολλά προβλήματα με πλημμύρες, ενώ η Κρήτη αντιμετωπίζει τη μανία του “Εγκέλαδου” με τον χθεσινό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ αλλά και αυτόν των 5,8 τον Σεπτέμβριο.

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Ας θυμηθούμε με αυτή την αφορμή τις πιο μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα.

455 οι νεκροί από σεισμό σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά το 1953

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με την καταστροφική του μανία το Ιόνιο στις 9 Αυγούστου του 1953 με σεισμικές δονήσεις των 6,4 Ρίχτερ στην Ιθάκη, 6,8 Ρίχτερ δύο ημέρες αργότερα στη Ζάκυνθο και 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά.

Οι αλλεπάλληλες δονήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν 445 άνθρωποι, ενώ 27.500 σπίτια ισοπεδώθηκαν.

Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό και το “θηριώδες” τσουνάμι των 25 μέτρων το 1956

Οι κάτοικοι της Αμοργού πετάχτηκαν αιφνίδια από τον ύπνο τους τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956, όταν δόνηση των 7,5 Ρίχτερ “χτύπησε” το νησί.

Λόγω του σεισμού προκλήθηκε τσουνάμι 25 μέτρων που έφτασε μέχρι την Ανάφη, την Πάτμο, την Κω ακόμη και στην Κρήτη. Τη μεγαλύτερη ζημιά ωστόσο έπαθε η Σαντορίνη, η οποία ισοπεδώθηκε, ενώ πέθαναν 53 άνθρωποι και 100 τραυματίστηκαν.

Όταν “ξύπνησε” το ρήγμα της Πάρνηθας το 1999

Οι κάτοικοι των Αθηνών, όσοι ήταν σε ηλικία που να μπορούν να θυμούνται τουλάχιστον, δεν θα ξεχάσουν ποτέ όσα έγιναν στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν “΄ξύπνησε” το ρήγμα της Πάρνηθας και “χτύπησε” με δύναμη 5,9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε με επίκεντρο τα 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είχε μικρό εστιακό βάθος, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 143 άνθρωποι και να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές σε κτίρια και σπίτια.

Η πιο τραγική στιγμή ήταν όταν κατέρρευσε το κτίριο της Ρικομέξ στο Μενίδι, όπου πέθαναν 39 άνθρωποι. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν δυο μετασεισμοί των 5,8 και 5,5 Ρίχτερ.

Οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017

“Υγρός τάφος” για 24 ανθρώπους έγινε η Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 όταν “πνίγηκε” στις λάσπες η δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η βροχή στην πλαγιά του όρους Πατέρα, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά μόλις σε έξι ώρες, με αποτέλεσμα να “πνιγεί” η Δυτική Αττική. Από τις πλημμύρες πέθαναν 24 άνθρωποι στη Μάνδρα, με αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραας να κηρύξει εθνικό πένθος.

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018

Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας συνέβη στο Μάτι, την 23η Ιουλίου του 2018. Αρχικά η φωτιά ξέσπασε κοντά στο Νταού Πεντέλης, ωστόσο πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν κατά ριπάς και έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ.

Η πύρινη λαίλαπα έφτασε μέχρι τις ακτές, ενώ οι κάτοικοι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν “σαν τα ποντίκια” στην περιοχή, αφού οι περισσότερες δίοδοι προς τη θάλασσα ήταν κλειστές. Οι νεκροί έφτασαν τους 102 και 74 κάηκαν ζωντανοί ενώ προσπαθούσαν να σωθούν.

Η κακοκαιρία “Θάλεια” στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2020

Την οργή της κακοκαιρίας “Θάλεια” γνώρισε η Εύβοια τον Αύγουστο του 2020, όταν βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί έπληξαν το νησί.

Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 8 μηνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα – Παραιτήθηκε η “ψευδοκυβέρνηση”

Κέρδισε 10 εκατ. στο λαχείο, τα ξόδεψε όλα σε πάρτι και ξαναπαντρεύτηκε την πρώην του!

Βγήκε στο μπαλκόνι της και άρχισε να πετά σερβίτσια και έπιπλα στο δρόμο – Απίστευτες εικόνες στην Πτολεμαΐδα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις