Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου έντασης 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ μας υπενθύμισε με τον χειρότερο τρόπο πως η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον πλανήτη. Αν και η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 0,02% της συνολικής επιφάνειας της Γης, εντούτοις απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας ετησίως και πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας διαθέτει 157 ενεργά ρήγματα, τα οποία έχουν προκαλέσει πάνω από 570 σεισμούς άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το Ιόνιο να κατατάσσεται ως πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις πιο σεισμογενείς περιοχές θεωρούνται η δυτική και νότια Ελλάδα, η βόρεια και ανατολική Τουρκία, η κεντρική Ιταλία και η Ισλανδία.

Στη λίστα των πιο σεισμογενών χωρών του πλανήτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση. Πρώτη είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή.

Αντιθέτως, ποσοστά χαμηλής έως πολύ χαμηλής σεισμικότητας παρατηρούνται σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τέλος, ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1856, με επίκεντρο τη Ρόδο και μέγεθος 8,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο φονικότερος συνέβη τον Απρίλιο του 1881 στην Χίο με ένταση 6,4 Ρίχτερ και στοίχισε τη ζωή σε 4.200 ανθρώπους.

Ειδήσεις σήμερα

Πέρασαν την Δανάη Μπάρκα για έγκυο

Η μεγάλη δικαίωση του Αθανασιάδη – Ο ανεπιθύμητος στην ΑΕΚ που “άλωσε” το Μπερναμπέου (vid)

Η τρυφερή στιγμή του Μάθιου και της Βασιλικής στο νέο επεισόδιο του “Σασμού”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις