Σεισμός στην Κρήτη: “Οι δονήσεις είναι πολύ συχνές πάνω από τα 4 Ρίχτερ και έτσι θα συνεχίσουν μειούμενες… έχουν σημειωθεί 15 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ μετά τα 5,8 Ρίχτερ“, δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας για τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο και τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη αφού πέρασε και το δεύτερο 24ωρο, ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως “οι μετασεισμικές ακολουθίες προκαλούν εκτόνωση του φαινομένου“.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα, η οποία προκάλεσε και “σύγκρουση” ανάμεσα στους σεισμολόγους για το αν αναμένεται ισχυρός σεισμός στην περιοχή, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως “κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο. Βλέπουμε μεγάλους σεισμούς να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα“.

“Η σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με 4 Ρίχτερ και συνεχίζει με μικρούς σεισμούς, δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα“, τονίζοντας ότι οι σεισμοί στην Θήβα δεν δίνουν αύξουσα τάση όπως στην Κρήτη.

Οι περιπτώσεις σαν της Θήβας είναι τέτοιες που μπορεί να κρατήσουν και ένα χρόνο αλλά δεν δίνουν μεγάλο σεισμό, δεν αξίζει τον κόπο να μιλάμε για ακραία φαινόμενα“, προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας και ανέφερε ότι “η σεισμική ακολουθία στην Θήβα σήμερα είναι μικρή, αν αλλάξουν τα δεδομένα στην συνέχεια τότε θα αλλάξει το σενάριο στην Θήβα“.

Κληθείς να σχολιάσει την κόντρα μεταξύ σεισμολόγων για το φαινόμενο στη Θήβα ανέφερε ότι “δεν επιτρέπεται επιστήμονες να τσακώνονται στις τηλεοράσεις. Η επιστήμη χρειάζεται σεβασμό“.

Τέλος για τον σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης, είπε πως δεν ήταν μεγάλος και τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η καταστροφή που έγινε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχουν τα κτήρια. “Τα κτήρια πρέπει να δούμε… Τα κτήρια δεν άντεξαν γιατί κουνήθηκαν δυο φορές“, κατέληξε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις