Κορονοϊός: Φοβίζει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, όπου τουλάχιστον οι 6 στους 10 πολίτες είναι ανεμβολίαστοι και ενόψει του επερχόμενου χειμώνα τα δεδομένα προκαλούν τεράστια ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, που αποφάσισαν να θέσουν σε μίνι lockdown συγκεκριμένες περιοχές όπως η Καστοριά, η Ξάνθη, η Δράμα, ενώ είχαν προηγηθεί η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα και η Καβάλα.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο κύμα κρουσμάτων που ξεκίνησε από πέρσυ τον Οκτώβριο και έκτοτε η πορεία του είναι μόνο ανοδική.
“Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε εφέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρσι“, τόνισε η κυρία Γκάγκα. Το ανησυχητικό είναι ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας, το εμβόλιο, μοιάζει να αγνοείται στη βόρεια Ελλάδα και αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές για την υγεία των πολιτών αλλά και για το ΕΣΥ, που θα πιεστεί ασφυκτικά.
Η κυρία Γκάγκα παρατήρησε ότι ναι μεν τα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό εφέτος για τη διαχείριση της επιδημίας, ωστόσο τα στοιχεία για τους ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους, είναι ανεμβολίαστοι.
Ποιες περιοχές είναι “στο κόκκινο”
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε τη χαρτογράφηση της πορείας του κορονοϊού στη βόρεια Ελλάδα και τόνισε ότι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
“Καταγράφεται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση.
Στη βόρεια Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με ‘επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων’, που εντείνεται από την ενδοοικογενειακή διασπορά αλλά και τη μετάδοση μέσω του συγχρωτισμού σε εκδηλώσεις. Μικρότερη διασπορά υπάρχει στους χώρους εργασίας, λόγω του υποχρεωτικού ελέγχου των εργαζομένων“, είπε η καθηγήτρια.
Το τελευταίο επταήμερο η Θεσσαλονίκη έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο όρο νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα, κάτι που απεικονίζει ξεκάθαρα την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Ποια ζώδια μπορούν να “ραγίσουν” την καρδιά ενός Κριού σε… δευτερόλεπτα
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον δολοφόνο της Ντόρας – Οι απειλές με όπλο και το ξύλο (vid)
Κατήφορος χωρίς τέλος για τη “Μπάρτσα – “Πού είναι ο Μέσι”, φωνάζουν οι οπαδοί (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"