Το ψωμί... ψωμάκι θα πούμε, όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα, μέσα στο γενικό κλίμα αυξήσεων που θα έρθουν σε είδη πρώτης ανάγκης όπως ο καφές.
Το τελευταίο τρίμηνο έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψωμιού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του.
Το DEBATER επικοινώνησε με τον Μιχάλη Μούσιο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις τιμές.
Όπως είπε ο κύριος Μούσιος, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, εχει σημειωθεί αύξηση στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων, δηλαδή του λαδιού, του βουτύρου και της μαργαρίνης, της τάξης έως και 40%. Η τελευταία αύξηση που σημειώθηκε ήταν πριν από 20 μέρες στα άλευρα, της τάξης του 32%.
Αυτό συνδυαστικά με την εκτίναξη των τιμών τηης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φτάνει το 120 με 130%, θα αυξήσει σημαντικά την τιμή του ψωμιού, αφού τα έξοδα για την παρασκευή του γίνονται πολύ περισσότερα για τον αρτοποιό – επιχειρηματία.
Χαρακτηριστικά, η κιλοβατόρα από λεπτά κόστος που είχε μέχρι τώρα, θα φτάσει τα 15 λεπτά (πάνω από 120% αύξηση). Επιπροσθέτως θα υπάρξει αύξηση στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.
Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμενοι να κάνουμε αναπροσαρμογές, τόνισε ο κύριος Μούσιος. Ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση για την τιμή του ψωμιού, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα του κάθε επιχειρηματία – αρτοποιού. Ήδη βέβαια συνάδελφοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, όπως είπε.
Άνθρωποι της αγοράς έχουν εκτιμήσει ότι η τιμή του ψωμιού αυξηθεί έως και 40 λεπτά από την τωρινή.
Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στο γάλα κατά 30% ενώ υπάρχουν φοβίες ότι ο καφές θα φτάσει μέχρι στα 5 ευρώ.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"