Το Bloody Mary είτε το αγαπάς είτε το μισείς και δεν το συγκαταλέγεις καν στις επιλογές σου όταν βρίσκεσαι έξω για ποτό! Φτιαγμένο με κύρια συστατικά τη βότκα και το χυμό ντομάτας αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς σε μπαχαρικά ή …διάφορα λαχανικά ανάλογα τις προτιμήσεις.
Λόγω της γαστρονομικής του φύσης λοιπόν οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει με μεσημεριανό ή απογευματινό συνοδευτικό ρόφημα με το φαγητό και όχι με βραδινή διασκέδαση και late night drinks!
To Bloody Mary ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για τη συνταγή και τα διάφορα πικάντικα συστατικά του όσο και για τις ιστορίες δημιουργίας του!
Λέγεται λοιπόν ότι τo διάσημο ποτό δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο μπάρμαν με το όνομα Fernand Petiot, ο οποίος είχε την ιδέα της μίξης του χυμού ντομάτας με διάφορα καρυκεύματα και αλκοόλ, όταν εργαζόταν στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Φημολογείται μάλιστα ότι έδωσε το συγκεκριμένο όνομα στο κοκτέιλ από τη Βασίλισσα Mary Tudor της Αγγλίας, η οποία όταν απέσπασε το θρόνο προχώρησε σε αιματηρές δράσεις. Φανατική υποστηρίκτρια της Καθολικής Θρησκείας διέταξε να θανατωθούν όσοι τάσσονταν ενάντια στην εκκλησία, κερδίζοντας τον «τίτλο»… της «Bloody Mary» Βασίλισσας!
Και μπορεί η παραπάνω ιστορία να είναι και η επικρατέστερη για την απόδοση του ονόματος στο φαντασμαγορικό ποτό, ωστόσο δεν είναι η μοναδική. Το Bloody Mary συνδέουν κάποιοι με ένα κακόφημο σαλούν στο Σικάγο, το Bucket of Blood, και της σερβιτόρας Mary που εργαζόταν εκεί και είχε κινήσει το ενδιαφέρον του μπάρμαν Petiot . Το άθλιο και σκοτεινό μέρος μάλιστα όπως χαρακτηριζόταν τότε, λέγεται ότι πωλούσε αλκοόλ σε απαγορευμένες ώρες και είχε πάρει το αιματηρό του όνομα από τους συχνούς και άγριους καυγάδες στους οποίους έμπλεκαν θαμώνες αλλά και περαστικοί.
Την έμπνευση για το όνομα αλλά και τη συνταγή του Bloody Mary διεκδικεί και ο Αμερικανός, George Jessel, κωμικός και παραγωγός ταινιών της εποχής που αγαπούσε τα ξέφρενα πάρτυ και υποστηρίξε ότι το κόκκινο ποτό το εφηύρε ο ίδιος σε μια προσπάθεια του να φτιάξει ένα «αντίδοτο» για το hangover! Ο Petiot ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο γνωστός κωμικός απλά πάντρεψε τη βότκα με το χυμό ντομάτας ενώ ο ίδιος δημιούργησε την ολοκληρωμένη συνταγή του κοκτέιλ όπως την ξέρουμε σήμερα με αλάτι, μαύρο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν, Worcestershire sauce, tabasco, λεμόνι και τριμμένο πάγο.
Το Bloody Mary «εκτοξεύθηκε» τη δεκαετία του 1950 και 1960 και η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα αν και δεν είναι στις αγαπημένες μας προτιμήσεις και πρώτες επιλογές σε ποτά, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές για τη «σκοτεινή του» ιστορία του αλλά και για την μυστηριώδη γοητεία που αποπνέει το όνομα του.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"