Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε η σπουδαία ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, χήρα του επίσης διακεκριμένου ζωγράφου Πάρι Πρέκα, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1999. Η απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο των εικαστικών τεχνών, καθώς υπήρξε μια πολυσχιδής δημιουργός με πλούσιο και σημαντικό έργο.
Ποια ήταν η Μερόπη Πρέκα
Γεννημένη στην Αθήνα το 1934, η Μερόπη Πρέκα σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Ι. Μόραλης και ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Η δίψα της για γνώση και εξέλιξη την οδήγησε στο Παρίσι, όπου με υποτροφία εξειδικεύτηκε στην τέχνη του βιτρώ στην Ecole Superieure National des metiers d’ Arts το 1963, μια τεχνική στην οποία διέπρεψε.
Η καλλιτεχνική της πορεία ήταν λαμπρή και γεμάτη προσφορά. Εργάστηκε στον ΕΟΜΕΞ μέχρι το 1967, ενώ στη συνέχεια αφιέρωσε πολλά χρόνια στη διδασκαλία, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις της στη ζωγραφική στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Ε. Βακαλό από το 1968 έως το 1985. Παράλληλα, πραγματοποίησε 45 ομιλίες για την τέχνη, κυρίως σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αναδεικνύοντας τη θεωρητική της κατάρτιση και την αγάπη της για τη διάδοση της γνώσης.
Το έργο της Μερόπης Πρέκα έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων, τόσο για τη ζωγραφική όσο και για τα βιτρώ της. Έργα της κοσμούν σήμερα μουσεία, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, όπως το ΕΒΕ Αθηνών (όπου τιμήθηκε με Α’ βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού για βιτρώ), την Αγροτική Τράπεζα, το Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλίππων, καθώς και τα μουσεία Βορρέ Σύγχρονης Τέχνης – Παιανία, Πινακοθήκη Πιερίδη – Κύπρου, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Πινακοθήκη Καλαμάτας, μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερα τα βιτρώ της βρίσκονται σε πολλές χώρες, κυρίως στην Αγγλία και τη Σκωτία, σε εκκλησίες και ιδιωτικές κατοικίες.
Η ζωγραφική της, είτε σε λάδι είτε σε ακουαρέλα, χαρακτηριζόταν για τη χρωματική της σιγουριά και την ποιητική της διάθεση, στοιχεία που αποτύπωναν την ευαισθησία και το βάθος της ψυχής της. Ήταν ενεργό μέλος της ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) και της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας και τον κοινωνικό της ρόλο.
Μια ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία της ήταν τον Νοέμβριο του 2017, όταν το Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη φιλοξένησε δύο παράλληλες εκθέσεις – αφιερώματα στο έργο της ίδιας και του συζύγου της, Πάρι Πρέκα, με τίτλο «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι».
Πιο πρόσφατα, η Μερόπη Πρέκα συγκλονίστηκε από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και προσέφερε 40 υδατογραφίες και τρεις μεγάλες ελαιογραφίες (με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan, κ.ά.) στον Οίκο Rossini Paris-Drout για ειδική δημοπρασία, με όλα τα έσοδα να διατίθενται υπέρ της αποκατάστασης του ναού. Μια πράξη που αποδεικνύει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της.
Η κηδεία της Μερόπης Πρέκα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 21 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Συνελήφθη ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που υπεξαίρεσε 200.000 ευρώ
Eurovision 2025: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους βαθμούς του Ισραήλ από το Televoting
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"