Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 14/5 ανοιχτά της Κάσου.

Η “πολύ ισχυρή” δόνηση έγινε στις 01:51 στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης και είχε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Σεισμός στην Κάσο

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος τα 6,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 70 χλμ., σύμφωνα με το EMSC και το επίκεντρο εντοπίζεται στα 38 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε και αυτό με τη σειρά του το σεισμό στα 6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 74 χλμ.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κρήτη, τη Ρόδο και γενικότερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές της Αττικής. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.

Στις 03:57 ακολούθησε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κάσου και της Καρπάθου νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νότια της Κάσου.

Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 03:30 τα ξημερώματα καταγράφηκε ακόμη ένας μετασεισμός 2,8 βαθμών, 13 χιλιόμετρα βόρεια της Κάσου με εστιακό βάθος τα 6,3 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, εστάλη από 112 μήνυμα στους κατοίκους της νότιας Ελλάδας για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι, το οποίο ανέφερε:

“Εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 14-05-2025 02:10. Σεισμός μεγέθους 5,9 σημειώθηκε 48 χλμ ΝΝΑ της Κάσου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης Τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών”.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας: Καμία σύνδεση με τη Σαντορίνη και το ρήγμα της Ανατολίας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews ανέφερε πως “το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας”.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, “είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα“.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, “δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη, είναι τελείως διαφορετικό το γεοτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση”.

Ειδήσεις σήμερα:

Το καλοκαίρι… αργεί – Καταιγίδες και μπουρίνια στο “μενού” του καιρού σήμερα

Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Κύπρος – Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις