Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με αβέβαιους όρους, αφήνει η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για άμεσες και άνευ όρων συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη 15/5.

Στόχος, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι να εξαλειφθούν τα βασικά αίτια της διαμάχης και να συμφωνηθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, οι όροι της πρότασης και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δύο πλευρές καθιστούν την κατάσταση αβέβαιη.

Αυτή η πρόταση ανοίγει το “παράθυρο” για επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος θέτει μία αυστηρή προϋπόθεση: την κήρυξη 30ήμερης εκεχειρίας, η οποία θα παρέχει την απαιτούμενη βάση για τη διπλωματία. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως προειδοποίησε , θα είναι έτοιμες να απαντήσουν αναλόγως σε κάθε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Σημειώνεται ότι παρά τις προοπτικές που δημιουργούνται από τη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και μεγάλες.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για την τήρηση της εκεχειρίας που πρότειναν οι Ευρωπαίοι, ενώ η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών της. Η Τουρκία, αν και επιθυμεί την ειρήνη, γνωρίζει ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και γεμάτη αβεβαιότητες.

Όσον αφορά στην Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για ειρηνική λύση. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη συνάντηση και να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το 2022, και τώρα προσφέρεται ως ο τόπος όπου θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει τη συνάντηση ως ευκαιρία για να γίνει πιο σαφής η θέση των πλευρών και να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αμάχων.

Τι κρύβει η πρόταση Πούτιν;

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να έχει στόχο όχι μόνο να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μελλοντική αποδοχή της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά αν προκύψει επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επιδιώκει να παρουσιάσει τη χώρα του ως υπέρμαχο της ειρήνης, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί για ουσιαστικές παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πραγματική ειρηνική λύση.

Όπως σημειώνει το BBC, η στρατηγική του Κρεμλίνου παραμένει ασαφής, αλλά φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους: να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση, να διχάσει τις δυτικές συμμαχίες και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την ελπίδα της άρσης των κυρώσεων και της οικονομικής αποκατάστασης.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Ανοίγουν τα στόματα για το δράμα πίσω την παιδοκτονία – “Έδινε μάχη να τον σώσει από τα ναρκωτικά”

Καιρός σήμερα: “Φθινοπωρινό” σκηνικό με βροχές και καταιγίδες – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις