Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να είναι στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης.
Το Νέο Δελχί εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στο Πακιστάν, ενώ το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πέντε αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τους νεκρούς μέχρι στιγμής και από τα δύο στρατόπεδα να ανέρχονται σε τουλάχιστον 36.
Οι δύο γειτονικές χώρες με μακρά ιστορία συγκρούσεων οδηγούνται σε αχαρτογράφητα νερά, με το Ισλαμαμπάντ να υπόσχεται αντίποινα στις επιθέσεις της Ινδίας και τη διεθνή κοινότητα να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν «εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες» μετά τις επιθέσεις της Ινδίας.
«Σε συμφωνία με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει, για λόγους αυτοάμυνας, σε χρόνο, τόπο και τρόπο της επιλογής του, ώστε να εκδικηθεί τον θάνατο αθώων Πακιστανών πολιτών και την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα και καταδίκασε την «απρόκλητη, δειλή και παράνομη πολεμική ενέργεια» της Ινδίας.
«Αυτές οι απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις στόχευσαν σκόπιμα πολιτικές περιοχές, με το ψευδές πρόσχημα της παρουσίας φανταστικών τρομοκρατικών στρατοπέδων, οδηγώντας στον μαρτυρικό θάνατο αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και προκαλώντας ζημιές σε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων τεμένων», προστίθεται.
Σύμφωνα με την Ισλαμαμπάντ, οι επιθέσεις «συνιστούν ξεκάθαρες πράξεις πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η Ινδία από την πλευρά της ανέφερε ότι έπληξε εννέα σημεία εντός του Πακιστάν, τα οποία παρείχαν «υποδομές τρομοκρατών», τονίζοντας ότι δεν επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι.
Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στο μακελειό με 26 νεκρούς -κυρίως Ινδών τουριστών- στις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε ένα γραφικό ορεινό σημείο στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ, μια αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για την επίθεση, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά.
Ινδία – Πακιστάν: Παγκόσμια ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά την ανταλλαγή βομβαρδισμών μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης» και κάλεσε «τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση» της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν «με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία διατηρεί θερμές σχέσεις και με την Ινδία και το Πακιστάν, σημείωσε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του ότι καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας.
Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε τη λύπη της για τα ινδικά πλήγματα στο Πακιστάν και ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές της χώρες, τις οποίες κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.
«Η Κίνα λυπάται για την στρατιωτική δράση της Ινδίας, η οποία αναλήφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, και εκφράζει ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις», σημείωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Καλούμε την Ινδία και το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και την σταθερότητα και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα περιέπλεκαν περαιτέρω την κατάσταση», υπογράμμισε.
«Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας», σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
Το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στον κατευνασμό των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των σημερινών εντάσεων», σημείωσε ο Λιν Τζιάν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές του χώρες και συνιστά στους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά στη ζώνη της σύγκρουσης.
Και η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τις δύο χώρες να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». «Κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και προφανώς να προστατεύσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο δίκτυο TF1.
Ο Γάλλος υπουργός δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ότι κατέρριψαν 5 ινδικά αεροσκάφη στον ινδικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων τρία γαλλικά.
Ωστόσο ο Μπαρό εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση». «Πρόκειται για δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό καλούμε σε αυτοσυγκράτηση», επέμεινε, υπογραμμίζοντας: «Πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν».
Παράλληλα η Βρετανία δήλωσε σήμερα «έτοιμη» να παρέμβει για μια «αποκλιμάκωση» της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Το μήνυμά μας θα ήταν ότι είμαστε φίλοι, εταίροι και των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να (τους) υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς στο BBC.
«Η περιφερειακή σταθερότητα» είναι προς το συμφέρον της Ινδίας και του Πακιστάν, πρόσθεσε. «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για διάλογο, για αποκλιμάκωση, είμαστε έτοιμοι και σε θέση να το κάνουμε», συνέχισε ο Ρέινολντς.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε ωστόσο οδηγία στον ιστότοπό του με την οποία συνιστά στους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν «οποιαδήποτε μετακίνηση, εκτός από τις απαραίτητες» σε απόσταση τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία.
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι Βρετανοί πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις και να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών», πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις.
Η Μαλαισία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί ενδεχομένως να διαταράξουν τις εισαγωγές της ρυζιού και από τις δύο γειτονικές χώρες, γεγονός που την ωθεί να αναζητήσει άλλες προμήθειες.
Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Πώς να κάνετε την αίτηση
ΣτΕ: Νόμιμη η μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"