Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου από την τραγωδία στη Marfin στον αριθμό 23 της οδού Σταδίου, που έχει σημαδέψει τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας.
Ήταν μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010 και την ώρα που χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας κατά του πρώτου μνημονίου, που επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή, αντιεξουσιαστές άρχισαν να προκαλούν φθορές σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Κάποια στιγμή, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτοι καπνοί από το κτίριο της Marfin, με τις φλόγες στο ισόγειο του υποκαταστήματος λίγα λεπτά αργότερα να φουντώνουν.
Ταυτόχρονα, μπροστά από τη Βουλή ο χώρος θύμιζε πεδίο μάχης, με τα σοβαρά επεισόδια να επεκτείνονται.
Και τότε αρχίζουν να διακινούνται οι πληροφορίες ότι μέσα στο κτίριο της Marfin υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα.
“Είδα μια κοπέλα και έναν άνδρα στο μπαλκόνι. Τους φωνάζαμε να πηδήξουν. Κάποια στιγμή τους έχασα. Δεν ξέρω αν μπήκαν μέσα ή πήδηξαν. Είχε πολύ καπνό” είχε αναφέρει μια διαδηλώτρια.
Δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, με τους πυροσβέστες να μπαίνουν στο φλεγόμενο κτίριο και να ανασύρουν σορούς.
Νεκροί ήταν η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 ετών και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, που ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών.
Οι τρεις εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων. “Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τους σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν” σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι τρεις τους προσπάθησαν να απεγκλωβιστούν από την πόρτα της ταράτσας, η οποία όμως δεν άνοιγε.
Πέντε υπάλληλοι διασώθηκαν από την Πυροσβεστική, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να εξέλθουν σώοι. Συνολικά, 21 υπάλληλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Τραγωδία στη Marfin: Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ασύλληπτοι
Οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν στην ΕΛΑΣ έδωσαν λεπτομερή περιγραφή των ατόμων που έσπασαν και πυρπόλησαν τον Ιανό και τη Marfin.
Ύστερα από έξι χρόνια, δύο άτομα οδηγήθηκαν σε δίκη ως φυσικοί αυτουργοί με το βούλευμα να αναφέρει πως ως ηθικοί αυτουργοί υπάρχουν δύο ακόμα άτομα αγνώστων στοιχείων. Βέβαια, αθωώθηκαν διότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους στον εμπρησμό της τράπεζας.
Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κούκου.
Όπως προέκυψε στο δικαστήριο, παρά το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της τράπεζας είχαν ειδοποιηθεί από την αστυνομία για τον κίνδυνο που υπήρχε, όχι απλά αγνόησαν την προειδοποιήσει αλλά είχαν αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάνε κανονικά στη δουλειά τους εκείνη την ημέρα.
Οι ίδιοι οι υπάλληλοι κατέθεσαν πως αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους σε ημέρα γενικής απεργίας επειδή φοβόντουσαν να μην απολυθούν.
Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι ο διευθύνοντας σύμβουλος της Marfin, Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκης και η διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθωώθηκε η υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κούκου.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι κατέθεσαν πως αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους σε ημέρα γενικής απεργίας επειδή φοβόντουσαν να μην απολυθούν.
Τον Δεκέμβριο του 2024 το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανήρεσε την υπ΄ αριθμ. 5541/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε ευθύνη της τότε μισθώτριας Τράπεζας Marfin και των κατ’ ιδίαν μελών του Δ.Σ. της, για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποτροπή της καταστροφής του καταστήματος.
Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα συγκροτηθεί από άλλο δικαστή.
Παρόλα αυτά, δεκαπέντε χρόνια μετά η δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων ακόμα δεν έχει έρθει, καθώς οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι.
Περιστέρι: Λήστεψε δύο πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών με την απειλή μαχαιριού μέσα σε 25 λεπτά
Τραμπ: Ανοίγει ξανά τη διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"