Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν από λίγες ημέρες η είδηση της εγκυμοσύνης της Άριελ Κωνσταντινίδη, η οποία είναι 53 ετών. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως οι γεννήσεις από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Ειρήνη Αψοκάρδου είναι 54 ετών γέννησε στις 21 Μαρτίου το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο αγοράκι. “Είναι ένα Θείο δώρο, ένα υπέροχο πλασματάκι που το απέκτησα μετά από μεγάλη προσπάθεια” λέει στο DEBATER.

Η επιθυμία της να αποκτήσει παιδί ήταν πάντα πολύ μεγάλη, όμως οι συνθήκες στη ζωή της δεν της επέτρεψαν να γίνει μητέρα νωρίτερα. “Άλλοτε δεν υπήρχε ο κατάλληλος σύντροφος, άλλοτε δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα. Περάσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση ως χώρα, μετά ήρθε ο κορονοϊός. Σημασία έχει πως είμαι υγιής, έχω πολύ ενέργεια και δυνάμεις, αλλά και πολύ αγάπη να δώσω στο παιδί μου”.

Το ηλικιακό όριο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στη χώρα μας τo όριο ηλικίας για εξωσωματική είναι τα 54 έτη. Η Ειρήνη νιώθει πολύ τυχερή: “Στις 29 Ιουλίου του 2024 έκανα την εμβρυομεταφορά και στις 7 Σεπτεμβρίου γινόμουν 54 ετών. Είχα μόνο μια προσπάθεια και ευτυχώς πέτυχε. Ωστόσο, έχω άλλα τέσσερα έμβρυα στην κατάψυξη και θα ήθελα να κάνω ένα αδερφάκι στο παιδί μου, όμως η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν το επιτρέπει”.

Δεκάδες γυναίκες που είναι πάνω από 54 ετών τα τελευταία χρόνια απευθύνονται σε μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εξωτερικό όπου δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Η Ζαφειρία Καραγιαννίδη είναι 54 ετών και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αλβανία, όπου δεν υπάρχει “κόφτης”, όπως λέει.

“Είναι πολύ άδικο για εμάς τις γυναίκες αυτό. Μας αντιμετωπίζουν σαν ένα γιαούρτι που έληξε. Εάν είσαι 54 ετών και 1 ημέρα πρέπει να πας στο εξωτερικό. Εμένα αυτό με αναγκάζουν να κάνω. Θα πάω στην Αλβανία να γίνει εκεί η εμβρυομεταφορά και μετά αν όλα πάνε καλά θα έρθω και θα γεννήσω στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά πολύ άδικο από τη στιγμή που είμαι υγιής, δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο παίζει η ταυτότητα μου”.

Η Ζαφειρία πέρασε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και έτσι δεν κατάφερε να αποκτήσει ένα παιδί που τόσο πολύ ήθελε. “Παλεύω συνειδητά να κάνω ένα παιδί. Γιατί πρέπει να έχει ηλικία η μητρότητα. Θυμάμαι τη μαμά μου στα 54 της χρόνια και έλεγα τότε, ναι μεγάλωσε κ εγώ μεγάλωσα δεν λέω… Αλλά δεν είναι το ίδιο. Η γυναίκα σήμερα έχει διαφορετικό τρόπο ζωής. Αθλούμαι, προσέχω τη διατροφή μου και το θέλω όσο τίποτα άλλο”.

Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση

Στην Αγγλία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Πολωνία, αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγής Ιατρικής.

“Μια γυναίκα 54 ετών απαγορεύεται στην Ελλάδα να προχωρήσει σε εξωσωματική. Δεν υπάρχει όμως καμία απαγόρευση για τον άνδρα κ αυτό είναι μια αδικία. Έτσι πολλές γυναίκες φεύγουν στο εξωτερικό για να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους”.

Ποιες είναι όμως αυτές οι γυναίκες;

Είναι γυναίκες που για λόγους υγείας, για οικονομικούς λόγους ή γιατί έβαλαν την καριέρα τους σε προτεραιότητα αποφάσισαν να κάνουν παιδί σε μεγάλη ηλικία. Είναι όμως και γυναίκες που έκαναν ένα δεύτερο γάμο ή παντρεύτηκαν έναν νεότερο άνδρα και θέλουν ένα παιδί.

“Κάθε ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα όπως ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντί να εφαρμόζουμε έναν οριζόντιο κόφτη για την ηλικία. Στην Ελλάδα όπου είναι έντονο το δημογραφικό δεν θα πρέπει να διώχνουμε τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά” λέει ο κ. Πάντος.

Ειδήσεις σήμερα

Νέα μέτρα στήριξης: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι λιγότερο ωφελημένοι

Τροχαίο στην Αττική Οδό: Κατέληξε ο 21χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας που άρπαξε φωτιά

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις