Να απαντήσει εντός της ημέρας στο ειρηνευτικό πλαίσιο που προτείνουν περιμένουν οι ΗΠΑ από το Κίεβο, τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιλαμβάνει την αμερικανική αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας και την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που έχουν καταληφθεί από το 2022.
Το μονοσέλιδο έγγραφο που παρουσίασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα περιγράφεται ως η «τελική προσφορά» του Προέδρου Τραμπ.
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος επιμένει πως είναι έτοιμος να αποχωρήσει αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Αμερικανού προέδρου απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκλείσει την αποδοχή της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να προσφέρθηκε να παγώσει τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου για να επιτευχθεί συμφωνία, αν και έχει απορρίψει άλλα στοιχεία του αμερικανικού πλαισίου, όπως την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων της Ευρώπης σε ουκρανικό έδαφος.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως το Κίεβο βλέπει την πρόταση ως ξεκάθαρα μεροληπτική υπέρ της Ρωσίας: «Η πρόταση αναφέρει με σαφήνεια τι κερδίζει χειροπιαστά η Ρωσία, αλλά μιλάει αόριστα και γενικά για το τι θα πάρει η Ουκρανία».
Τι κερδίζει η Ρωσία με την πρόταση Τραμπ:
-Επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
-Ανεπίσημη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων των περιοχών Ντονέτσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια.
-Υπόσχεση πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το κείμενο αναφέρει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
-Ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Τι κερδίζει η Ουκρανία με την πρόταση Τραμπ:
-«Ισχυρή εγγύηση ασφάλειας» από μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως και άλλων μη ευρωπαϊκών συμμάχων. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς το πώς θα λειτουργεί η ειρηνευτική αποστολή και δεν αναφέρει συμμετοχή των ΗΠΑ.
-Επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
-Ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος βρίσκεται κατά τόπους στη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία.
-Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, αν και δεν αναφέρεται η πηγή χρηματοδότησης.
Άλλα σημεία του σχεδίου Τραμπ
Το σχέδιο προβλέπει επίσης πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.
Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.
Τροχαίο στην Αττική Οδό: Κατέληξε ο 21χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας που άρπαξε φωτιά
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"