Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος φέτος εορτάζεται σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου κι αποτελεί μία από τις πιο γνωστές εορτές της Ορθόδοξης, της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας. Για όσους ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο γιορτάζεται στις 23 Απρίλη, ενώ για όσους το Ιουλιανό στις 6 Μάη.
Άγιος Γεώργιος – Ο βίος και το έργο του
Η καταγωγή του ήταν από την Καππαδοκία και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, ενώ λόγω του ότι δεν απαρνούνταν την χριστιανική του πίστη, καταδικάστηκε σε θάνατο. Φαίνεται να γεννήθηκε μεταξύ του 275-285μ.Χ., ενώ η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη.
Το μαρτύριό του
Ο Άγιος Γεώργιος έγινε μέλος της Εκκλησίας και δέχθηκε το μυστήριο του Βαπτίσματος, ενώ σύμφωνα με άλλες εξιστορήσεις γεννήθηκε στην Γεωργία, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε χριστιανός. Ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός κι έφυγε από την ζωή μετά από φρικτά βασανιστήρια την Παρασκευή, 23 Απριλίου του 303μ.Χ. Το ίδιο έτος όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού ομολόγησε την πίστη του, γεγονός το οποίο τον εξόργισε αφού αποτελούσε τον αγαπημένο του γι αυτό και κατείχε μεγάλο αξίωμα.
Παρόλο που ο Διοκλητιανός προσπάθησε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη ο Άγιος Γεώργιος υποστήριζε ακράδαντα την πίστη του, γι αυτό και εκείνος τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Παρόλα τα βασανιστήρια ο Θεός τον κράτησε ζωντανό και τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Γιατί είναι κινητή εορτή
Η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή και λόγω του ότι ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται για τη μνήμη του περιέχουν αναστάσιμα λόγια, ποτέ δεν γιορτάζεται πριν από την Ανάσταση. Έτσι, φέτος η γιορτή του έπεσε τρεις ημέρες μετά το Πάσχα δηλαδή την Τετάρτη 23 Απριλίου, ενώ πέρσι ο εορτασμός του έγινε στις 6 Μαΐου, δηλαδή την Δευτέρα του Πάσχα.
Ο Δρακοκτόνος Άγιος Γεώργιος
Το θηρίο (δράκος) φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν επέτρεπε στον κόσμο να πλησιάσει έτσι ώστε να πάρει νερό αν δεν έδιναν σαν θυσία έναν συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα και ο Άγιος Γεώργιος κλήθηκε να τη σώσει ως νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο. Σκότωσε τον δράκο με το δοκάρι του.
Προστάτης του στρατού
Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του πεζικού και του ελληνικού στρατού ξηράς καθώς ο βίος του είναι στρατιωτικός και θεωρούταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη, καθώς επίσης και των Προσκόπων.
Ο τροπαιοφόρος προστάτης του Στρατού
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και συγκεκριμένα κατά την εκστρατεία των Τούρκων εναντίον του Χριστιανού Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου τοποθετείται η μετά θάνατο θαυματουργός εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου καθώς ο Χριστιανός ηγεμόνας ζήτησε τη βοήθεια του Χριστού αλλά είδε στον ύπνο του τον Άγιο ο οποίο την εμψύχωνε και να επιτεθεί στον εχθρό του αφού η νίκη ήταν βέβαιη.
Όπως και έγινε, αφού την επόμενη μέρα, τα στρατεύματα πληροφορήθηκαν για το όνειρο και επιτέθηκαν στον εχθρό κρατώντας την εικόνα του αγίου στα χέρια τους. Ο εχθρός τράπηκε σε άτακτη φυγή και ο ηγεμόνας έβαλε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στις σημαίες και για να τιμηθεί η μνήμη του, διατηρήθηκε στις σημαίες του πεζικού.
Το 1864 με βασιλικό διάταγμα θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία , όλες οι πολεμικές σημαίες να φέρουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού.
Κάθε χρόνο, με διαταγή του ΓΕΣ, γιορτάζεται στο στρατόπεδο της σχολής Πεζικού ο Άγιος Γεώργιος, όπου πολιτικοί, στρατιωτικοί και κόσμος τιμούν τη μνήμη του.
Οι τρεις άξονες των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Πίνακες και παραδείγματα
Πάπας Φραγκίσκος: Οι τελευταίες του στιγμές – Ξύπνησε και μετά από μία ώρα πέθανε
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"