Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος μένει στην ιστορία ως ο πάπας των φτωχών.
Ο πρώτος ηγέτης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τη λατινική Αμερική, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα το Πάσχα.
Pope Francis died on Easter Monday, April 21, 2025, at the age of 88 at his residence in the Vatican's Casa Santa Marta. pic.twitter.com/jUIkbplVi2
— Vatican News (@VaticanNews) April 21, 2025
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αγίας Έδρας που έγινε στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου, η εκδημία του οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.
VATICAN CITY—Official cause of death issued.
— Bree A Dail (@breeadail) April 21, 2025
Pope Francis died of a stroke, followed by a coma and cardiovascular collapse (likely from his ongoing fight against pneumonia and other comorbidities).
“REPORT OF DEATH OF HIS HOLINESS FRANCIS
I certify that His Holiness Francis… pic.twitter.com/TGoCFVjBnI
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στην Ιταλία, τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία, 88 φορές -όσα και τα χρόνια του ποντίφικα- ήχησαν οι καμπάνες στην Παναγία των Παρισίων, ενώ ηγέτες από όλο τον πλανήτη αποχαιρετούν τον ποντίφικα που έσπασε πρωτόκολλα και παραδόσεις.
Την ίδια ώρα, ο θάνατος του ποντίφικα εκκινεί τη διαδικασία για την εκλογή διαδόχου. “Κλειδί” για την επόμενη μέρα είναι αν ο υποψήφιος που θα επικρατήσει, προέρχεται από το περιβάλλον του Πάπα Φραγκίσκου ή από τη συντηρητική πτέρυγα.
Τα ονόματα των πρώτων βασικών υποψηφίων έχουν γίνει γνωστά, ενώ το Κονκλάβιο είναι αυτό που θα συνέλθει υπό άκρα μυστικότητα, μέχρι να βγει λευκός καπνός.
Πάπας Φραγκίσκος: Διαθήκη με οδηγίες για την ταφή του
Στην πλατεία του Βατικανού, η ίδια μεγάλη οθόνη που μετέδωσε την ευλογία του Πάσχα από τον Πάπα προς του πιστούς, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η εκδημία του, εμφανίζει τώρα μια φωτογραφία του 88χρονου να χαμογελά.
Η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη 23/4 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενώ η κηδεία του πιθανόν θα τελεστεί το Σάββατο. Η τελική απόφαση, όμως, πρόκειται να ληφθεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων.
Εν τω μεταξύ, στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό το βράδυ της Δευτέρας, ο ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού.
Στο κείμενο που υπογράφει το 2022 ο Πάπας, εκφράζει την επιθυμία να ταφεί “στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο”, αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, δηλαδή Franciscus.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η κηδεία του Φραγκίσκου θα διαφοροποιηθεί, κατά τις επιθυμίες του, από αυτές προκατόχων του στο αξίωμα.
Όπως αναλύει ο καθηγητής, ο Πάπας είχε εμφατικά ζητήσει να μην εκτεθεί η σορός του σε δημόσιο προσκύνημα, στο καθιερωμένο βάθρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και αντ’ αυτού προτιμούσε να αποτεθεί σε κλειστό φέρετρο.
Επιπλέον, είχε απαιτήσει να μην αποτεθεί σε τρία διαφορετικά φέρετρα, τα οποία εφαρμόζουν το ένα μέσα στο άλλο, κατά το σύνηθες, αλλά και να μην ταφεί στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης.
Έτσι, για πρώτη φορά θα δούμε σε κηδεία ποντίφικα ένα εντελώς νέο τελετουργικό, που θα μπορούσε ίσως να επικρατήσει και για μελλοντικούς Πάπες, ανάλογα βέβαια και με τις αποφάσεις του διαδόχου του.
Η επόμενη μέρα
Εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του Πάπα αναμένεται ότι οι 136 καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι 80 ετών εκ των οποίων το 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο, θα πρέπει να απομονωθούν σε μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας.
Απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων ενώ η διαδικασία έχει όριο 13 ημερών για να φανεί λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και ο αρχαιότερος εκ των καρδιναλίων να αναγγείλει στο πλήθος “Habemus Papam”, (έχουμε Πάπα).
Tο πρακτορείο Reuters παρουσίασε μερικά ονόματα που συζητούνται ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ αυτών ο 66 χρονος Γάλλος, Jean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, ο 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππίνες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πάπας Φραγκίσκος: Μια 12ετής θητεία σε αριθμούς
Κτηνωδία στις Σέρρες – Κάρφωσαν στη ράχη περιστεριού καλαμάκι από σουβλάκι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"