Την έκπληξη έκανε η Standard & Roor’s, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, εν μέσω της “τρικυμίας” που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο ΒΒΒ με σταθερό Outlook, γεγονός που θα έχει και πρακτικά οφέλη για τη χώρα.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση μελλοντικής υποβάθμισης, η Ελλάδα εξασφαλίζει πως δεν θα βρεθεί ξανά στην κατηγορία «σκουπίδια».
Μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις με άμεσο αντίκτυπο είναι:
-η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή οι τόκοι που πληρώνουν το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες.
-οι αυξημένες εισροές για επενδύσεις
-η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες
-η αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων.
Αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P: Το σκεπτικό της απόφασης
Ο διεθνής οίκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα «μπορούσαμε να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις εάν οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας βελτιωνόταν ουσιαστικά. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν βλέπαμε μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις εισαγωγές. Θα μπορούσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα εάν βλέπαμε σημαντική μείωση του εξωτερικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δημόσιο».
«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας επιδεινωθεί ουσιαστικά», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η S&P σημειώνει πως η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2024. Υπολογίζει ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, που ισοδυναμεί με απόλυτο πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του στόχου του 2,1% του ΑΕΠ. Αποδίδει μέρος της υπεραπόδοσης στην υποεκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η οποία είναι πιθανό να αντιστραφεί το 2025. Ωστόσο, η υπέρβαση των προσπαθειών φορολογικής συμμόρφωσης υποστήριξε για άλλη μια φορά την υπεραπόδοση και αναμένει ότι αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση των εσόδων φέτος.
«Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ για την περίοδο 2025-2028. Μετά από ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική σύνεση και στην ανοικοδόμηση αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, οι προβλέψεις «καμία αλλαγή πολιτικής» συνεχίζουν να υποδεικνύουν θετικά κυκλικά κέρδη για το ελληνικό ταμείο–αυτό δίνει στην κυβέρνηση υλική δημοσιονομική ευελιξία να λάβει διακριτικά μέτρα. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει σε μεγάλο βαθμό πρόσθετα απροσδόκητα έσοδα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, ιδιαίτερα καθώς το NextGenEU αρχίζει να κλείνει από το 2027», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η S&P υπογραμμίζει επίσης ότι η ελληνική οικονομία πρόκειται να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ζώνης του ευρώ: «Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% την περίοδο 2025-2028. Δεδομένων των περιορισμένων άμεσων διασυνδέσεων, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αλλαγές δασμών των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι μέτριος. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας που συνδέεται με το NextGenEU την περίοδο 2025-2026 θα προσφέρει σημαντική άνοδο. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης, την αύξηση των πραγματικών μισθών και τις πιθανές θετικές επιπτώσεις από τις υψηλότερες γερμανικές δαπάνες και τις δαπάνες της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2025-2026, λόγω των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ η οικονομική επέκταση στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται καθώς το NextGenEU αρχίζει να κλείνει.
Με λίγο λιγότερο από το 70% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, οι υπηρεσίες -συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ναυτιλίας- κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία. Ενώ η ναυτιλία θα μπορούσε να αποδειχθεί ευάλωτη σε έναν επιδεινούμενο εμπορικό πόλεμο, αναμένουν ότι οι άλλες υπηρεσίες θα είναι λιγότερο ευαίσθητες σε εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς από τη μεταποίηση.
Οι μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν κάνει την οικονομική τροχιά πιο βιώσιμη, αλλά τα σημεία συμφόρησης σε τομείς όπως η δικαιοσύνη εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση.
Σε άλλο σημείο, ο οίκος εκτιμά τον κίνδυνο για την Ελλάδα από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ ως διαχειρίσιμο, αναφέροντας ότι η χώρα μας έχει μόνο μια μικρή άμεση έκθεση στις ΗΠΑ.
Παρά το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, ο S&P αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα είναι ανθεκτική τα επόμενα χρόνια, ενώ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι σε ολόκληρο τον κλάδο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει και οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης.
Καλλιθέα: Αιγύπτιος το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης – Ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά
Λευκός Οίκος: “Ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο” – Κατηγορεί τον Φάουτσι για συγκάλυψη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"