Στα «κάγκελα» είναι η Τουρκία, με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4) η Ελλάδα.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κάνουν λόγο για «απαράδεκτες» και «μονομερείς ενέργειες», που «αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».
Πιο συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο TRT Haber πως «στο πλαίσιο του ‘θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού’ που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα, παρακολουθούμε προσεκτικά κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο TRT Haber.
«Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι «μια δίκαιη, και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
«Σύμφωνα με την αντίληψη της Γαλάζιας Πατρίδας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην περιοχή και, εάν χρειαστεί, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».
«Η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως, διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται, ουσιαστικά, στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Μεγάλη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία, όπως αντίστοιχα έχει πράξει και με την Αίγυπτο.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο χάρτης με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας μας εκφράζει τη δυνητική ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει χάρτες, οι οποίοι εκφράζουν στην πραγματικότητα τη δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τη δυνητική υφαλοκρηπίδα, που έχει πολύ μεγάλη αξία», τονίζει.
«Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία, η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού της συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ, ερωτηθείς για το εάν υπήρχε συνεννόηση, είπε ότι «ήταν γνωστό ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με βάση την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 27 Απριλίου να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και έτσι ήταν αναμενόμενο».
«Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εκδοχές, μία ελληνική και μία τουρκική, υπάρχει μία οδός που θα μπορούσε να το επιλύσει και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της ΑΟΖ και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Βίντεο με την τρελή καταδίωξη Τούρκου στο κέντρο της Αθήνας – Είχε παραβιάσει τον μισό ΚΟΚ
Νέα Φιλαδέλφεια: Ακραίο περιστατικό bullying σε δημοτικό σχολείο – 5 μαθητές ξυλοκόπησαν 12χρονο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"