Την ισχυρότερη ένδειξη εξωγήινης ζωής εντόπισε ομάδα ερευνητών, όπως αναφέρει άρθρο των New York Times, επικαλούμενο σχετική μελέτη.

Μάλιστα, η ένδειξη αυτή δεν αφορά το ηλιακό μας σύστημα, αλλά έναν τεράστιο πλανήτη, γνωστό ως K2-18b, που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Η ανακάλυψη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έγινε χάρη στις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο εντόπισε δύο χημικές ενώσεις –διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS)– οι οποίες, στη Γη, παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως θαλάσσια φυτοπλαγκτόν.

«Αυτή είναι η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι στιγμής για βιολογική δραστηριότητα εκτός του ηλιακού μας συστήματος» δήλωσε ο καθηγητής Madhusudhan, επικεφαλής της έρευνας.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ερμηνείες μας. Το σήμα είναι ισχυρό, αλλά χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση. Ίσως, δεκαετίες από τώρα, να κοιτάζουμε πίσω σε αυτή τη στιγμή και να αναγνωρίζουμε πως τότε φτάσαμε κοντά στην ανακάλυψη της ζωντανής ύλης στο σύμπαν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής» πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για το αν οι συνθήκες στον K2-18 b είναι όντως ευνοϊκές για ζωή και κατά πόσο το DMS και το DMDS, που στη Γη παράγονται κυρίως από φυτοπλαγκτόν των θαλασσών, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες βιοϋπογραφές.

Σημειώνεται πως ο πλανήτης K2-18 b βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, έχει περίπου 9 φορές τη μάζα της Γης και 2,6 φορές το μέγεθός της, ενώ περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός ψυχρού κόκκινου νάνου.

Το 2019 είχε ανιχνευθεί σε αυτόν πιθανή παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του, όμως νεότερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι επρόκειτο κυρίως για μεθάνιο.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι το προφίλ του πλανήτη είναι συμβατό με την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου ωκεανού.

Άλλοι, όμως, εκτιμούν ότι πρόκειται για αέριο πλανήτη ή για πλανήτη με ωκεανούς από μάγμα, και όχι νερό.

Οι παρατηρήσεις καταγράφηκαν με στατιστική σημαντικότητα «τριών σίγμα», δηλαδή με πιθανότητα μόλις 0,3% να πρόκειται για σύμπτωση – χωρίς, ωστόσο, να φτάνουν το «χρυσό στάνταρ» της φυσικής για επιβεβαίωση ανακάλυψης.

«Το γεγονός ότι μπορούμε, ως είδος, να ανιχνεύσουμε τέτοια μόρια σε εξωπλανήτες είναι συγκλονιστικό» δήλωσε ο καθηγητής Madhusudhan.

«Το σήμα πέρασε καθαρά και δυνατά», δήλωσε ο Madhusudhan. «Αν μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτά τα μόρια σε κατοικήσιμους πλανήτες, τότε είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνουμε ως είδος… είναι απίστευτο ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Astrophysical Journal Letters, υποδεικνύουν συγκεντρώσεις DMS, DMDS ή και των δύο, χιλιάδες φορές πιο ισχυρές από εκείνες που παρατηρούνται στη Γη. Τα αποτελέσματα έχουν στατιστική σημασία «τριών σίγμα» – που σημαίνει 0,3% πιθανότητα να είναι τυχαίο – αλλά αυτό δεν επαρκεί για να χαρακτηριστεί ως «ανακάλυψη» με τα πρότυπα της φυσικής.

«Μπορεί να υπάρχουν διεργασίες που αγνοούμε και παράγουν αυτά τα μόρια», δήλωσε ο Madhusudhan. «Όμως, δεν γνωρίζουμε καμία μη βιολογική διεργασία που να τα εξηγεί με αυτά τα δεδομένα».

«Η ζωή είναι μια πιθανή εξήγηση, αλλά είναι μόνο μία από τις πολλές», δήλωσε η Dr Nora Hänni, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, της οποίας η έρευνα έδειξε ότι το DMS υπάρχει και σε παγωμένο, άψυχο κομήτη. «Πρέπει να αποκλείσουμε αυστηρά όλες τις άλλες πιθανότητες πριν μιλήσουμε για ζωή».

Ειδήσεις σήμερα:

Εγνατία: Τα ερωτήματα για το φονικό τροχαίο – Οι σημάνσεις, η πορεία του ΙΧ και η ταχύτητα της νταλίκας

Βίντεο με την τρελή καταδίωξη Τούρκου στο κέντρο της Αθήνας – Είχε παραβιάσει τον μισό ΚΟΚ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις