Η Μεγάλη Τρίτη της Εβδομάδας των Παθών είναι μια ημέρα με διπλή σημασία για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Αφενός, η Εκκλησία αναφέρεται στην έντονη καταγγελία του Ιησού Χριστού προς τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισραήλ, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, για την υποκρισία και την τυφλότητά τους. Αφετέρου, στρέφει την προσοχή μας στην παραβολή των δέκα παρθένων, μια ιστορία που διδάσκει την πνευματική ετοιμότητα και την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.
Τι ψάλλουμε σήμερα
Κατά τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης, που ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, διαβάζεται ένα εκτενές απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όπου ο Ιησούς ξεσκεπάζει την υποκρισία των Φαρισαίων και των Γραμματέων, καταδικάζοντας τις πράξεις και τις διδασκαλίες τους.
Στη συνέχεια της Ακολουθίας, η ανάγνωση από το ίδιο Ευαγγέλιο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν το τέλος των καιρών, μέσα από δύο χαρακτηριστικές παραβολές. Η πρώτη είναι η γνωστή παραβολή των δέκα παρθένων, πέντε φρόνιμων που είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους αρκετό λάδι για τα λυχνάρια τους και πέντε μωρών που έμειναν χωρίς φως και δεν έγιναν δεκτές στον γαμήλιο δείπνο.
Η παραβολή αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία της διαρκούς πνευματικής ετοιμότητας για την έλευση του “Νυμφίου”, του Χριστού. Η δεύτερη παραβολή είναι αυτή των ταλάντων, η οποία μας διδάσκει την αξία της εργατικότητας και της καλλιέργειας των πνευματικών χαρισμάτων που μας έχουν δοθεί, ώστε να τα αυξήσουμε και να τα προσφέρουμε.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Εβδομάδα: Τι συμβολίζει η κάθε ημέρα
Το τροπάριο της Κασσιανής
Ωστόσο, ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία της Μεγάλης Τρίτης είναι ο ψαλμός του τροπαρίου της Κασσιανής κατά την απογευματινή Θεία Λειτουργία. Το τροπάριο αυτό είναι ένα υπέροχο ποιητικό δημιούργημα της Αγίας Κασσιανής, μιας μορφωμένης Βυζαντινής αρχοντοπούλας που αφιέρωσε τη ζωή της στον Θεό ως μοναχή και ασχολήθηκε με την υμνογραφία.
Το τροπάριο αυτό περιγράφει το συγκλονιστικό περιστατικό που αναφέρεται στα Ευαγγέλια, όπου μια γυναίκα που είχε αμαρτήσει έδειξε την βαθιά της μετάνοια πλένοντας τα πόδια του Ιησού Χριστού με πολύτιμο μύρο και σκουπίζοντάς τα με τα μαλλιά της.
Η πράξη αυτή της ανώνυμης γυναίκας έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτον, θεωρείται ότι προετοίμασε συμβολικά τον Χριστό για την ταφή του, καθώς στην ιουδαϊκή παράδοση υπήρχε το έθιμο της αλειφής των νεκρών σωμάτων με αρωματικά έλαια.
Δεύτερον, η ένταση της σκηνής και η αυθόρμητη εκδήλωση της μετανοίας της γυναίκας καταδεικνύουν το βάθος της συντριβής της για τις αμαρτίες της και την ειλικρινή της επιθυμία για συγχώρεση.
Παρά το ότι η ταυτότητα της γυναίκας αυτής παραμένει άγνωστη, η πράξη της έχει συνδεθεί στην δυτική χριστιανική παράδοση με την Αγία Μαρία Μαγδαληνή, αν και δεν υπάρχουν σαφείς μαρτυρίες για κάτι τέτοιο ούτε στα Ευαγγέλια ούτε στην πρώιμη χριστιανική παράδοση. Η Αγία Κασσιανή, μέσα από το υπέροχο τροπάριό της, δεν εστιάζει στην ταυτότητα της γυναίκας, αλλά στην ουσία της μετάνοιάς της και στην απεριόριστη αγάπη και συγχώρεση του Θεού.
“Η Φάλαινα” με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη – Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων για τη νέα σεζόν
Κίνηση: Δύσκολος ο Κηφισός – Συμφόρηση στην παραλιακή λόγω τροχαίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"