Στην απόκτηση μίας ακόμα φρεγάτας Belharra αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, στη γαλλική φρεγάτα «Alsace».

«Θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος την Παρασκευή 11/4 στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είχε πει ότι οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική πλευρά βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και ότι το κυριότερο ζήτημα είναι το τελικό κόστος της νέας φρεγάτας που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα.

Έτσι, μετά και τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας, η ελληνική Άμυνα να ενισχυθεί με ακόμα μια ψηφιακή φρεγάτα νέας γενιάς, συμπληρώνοντας τον στόλο των Belharra, μαζί με τον «Κίμωνα» , τον «Φορμίωνα», και το «Νέαρχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά, το ελληνικό9 Πολεμικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει και τα τρία πλοία εντός του 2026, τη φρεγάτα «Νέαρχος» περίπου στις αρχές του καλοκαιριού και τη φρεγάτα «Φορμίων» έως τα τέλη του έτους, ενώ η φρεγάτα «Κίμων» θα έρθει σε ελληνικά νερά εντός του 2025.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόκτηση 16 νέων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Exocet για τον εξοπλισμό των φρεγατών Belharra και των πυραυλακάτων του ελληνικού Στόλου.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» διευκρίνισε ο κ. Λεκορνί. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τόνισε ότι «είδαμε τις ανάγκες» ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα (Belharra)». «Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκορνού.

Ο κ. Λεκορνού τόνισε ακόμη ότι «δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδας» η Γαλλία «θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στη χώρα μας» και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Χαρακτήρισε το διακύβευμα «πολύ σημαντικό για την τοπική εργασία» αλλά και «πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο διασφάλισης προς τη στρατιωτική ηγεσία, που θα έχει ένα σημείο αναφοράς τοπικά, έναν τοπικό συνομιλητή».

«Θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε, «να δουλεύουμε μαζί σε ένα σύνολο πυρομαχικών» ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την MBDA για τους πυραύλους Exocet προσθέτοντας ότι πρέπει «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό».

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μετά τη νύχτα χάους στα Εξάρχεια – “Βλέπουν” οργανωμένο σχέδιο… μπαχαλοποίησης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις