Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 1ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, οι έξι συλληφθέντες που καταγγέλθηκαν για χρηματισμό, με επίκεντρο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι μια ιατροδικαστής, ένας (απόστρατος) αστυνομικός, νεκροτόμοι και ιδιώτες – εκπρόσωποι γραφείων τελετών. Τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου ή/και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα) και, κατά περίπτωση, με χρηματική εγγύηση έως 5.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι χωρίς όρους.

Είχε προηγηθεί έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσε (ανώνυμη) καταγγελία τον περασμένο Οκτώβριο, για παράνομες φυλάξεις πτωμάτων, ταριχεύσεις και καλλωπισμούς νεκρών – με το αζημίωτο – εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη, ανάλογα με την περίπτωση, για συνολικά 14 αδικήματα και πιο συγκεκριμένα για δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια στην προηγούμενη πράξη, συμμορία, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, συνέργεια στην προηγούμενη πράξη, χρήση ψευδών βεβαιώσεων, παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων, παράβαση το νόμου περί όπλων κ.ά.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ενεργούσαν χωρίς δόλο. Όσοι είχαν την κατηγορία της δωροληψίας φαίνεται να υποστήριξαν ότι έκαναν ιδιωτικό έργο και έκοβαν νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Το χρονικό της υπόθεσης

Φύλαξη σορών σε ακατάλληλους χώρους, ταριχεύσεις χωρίς παρουσία ιατροδικαστή, παράνομοι καλλωπισμοί πτωμάτων μέσα στην ιατροδικαστική υπηρεσία, με υλικά του δημοσίου, αλλά με τα «γρηγορόσημα» να καταλήγουν στις τσέπες τους.

Μια μακάβρια «φάμπρικα» εξυπηρετήσεων για ίδιον όφελος είχαν στήσει στη Θεσσαλονίκη, ένας 56χρονος νεκροτόμος, μια καθηγήτρια ιατροδικαστικής, ηλικίας 61 ετών, ένας αστυνομικός εν αποστρατεία, ηλικίας 58 ετών και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών.

Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα υπάλληλοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, εμφανίζονταν τόσο σίγουροι πως δεν θα αποκαλυφθεί η απάτη τους και είχαν μάλιστα καταρτίσει… τιμοκατάλογο με τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Για τη φύλαξη σορών στα ψυγεία της υπηρεσίας λάμβαναν 25 ευρώ την ημέρα, για επιπλέον καλλωπισμούς σορών ζητούσαν 50 ευρώ, ενώ για κάθε ταρίχευση σορού και έκδοση σχετικής βεβαίωσης χωρίς την παρουσία ιατροδικαστή, όπως προβλέπει ο νόμος, λάμβαναν 250 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε από τους «Αδιάφθορους», οι προϊστάμενοι ιατροδικαστές με την συνεργασία των νεκροτόμων, είχαν πραγματοποιήσει 16 ταριχεύσεις και έδωσαν παρόμοιες ψευδείς βεβαιώσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε πως οι κατηγορούμενοι, ενεργούσαν ταριχεύσεις ακόμη και σε χώρους εκτός της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, που δεν διέθεταν σχετική άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι «Αδιάφθοροι» ξεκίνησαν την έρευνα για το κύκλωμα, μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ατόμου, που τους περιέγραφε πως λειτουργούσε η σπείρα, τους και τους ρόλους που είχε κάθε ένας από αυτούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Αίγιο: Έλαβε προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να απολογηθεί ο 23χρονος – Σε αμόκ ο δράστης κατά την αποχώρηση του από το δικαστήριο

Λέσβος: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Λιμενικού και διακινητών – Έπεσαν πυροβολισμοί στον αέρα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις