Συγγενής καθηγητή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δίδασκε επί 18 ολόκληρα χρόνια, χωρίς πτυχίο, αλλά με μόνο του εφόδιο… την οικογενειακή σχέση που είχε με τον καθηγητή!
Τη σοβαρή αυτή υπόθεση παράνομης απασχόλησης σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, γνωστοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δίχως πάντως να δημοσιοποιεί τα στοιχεία του καθηγητή και του ιδρύματος που υπηρετούσε, αλλά και του συγγενούς του.
Το περιστατικό, σύμφωνα με την καταγγελία, αφορά έναν άνδρα, που εργάστηκε χωρίς νόμιμο τίτλο σπουδών σε διάφορους τομείς του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο εν λόγω «ιδιώτης», εργαζόταν ως έκτακτος διδάσκων από το 2005 μέχρι το 2017 και είχε συμφωνίες για την εκτέλεση έργων χρηματοδοτούμενων από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας ( Ε.Λ.Κ.Ε.) για την ίδια περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, ο «ιδιώτης» εξασφάλιζε συμβάσεις για μαθήματα, χωρίς να πληροί τις απαιτήσεις για αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών και συμμετείχε σε χρηματοδοτούμενα έργα συνολικού ύψους 87.360 ευρώ.
Ο συγγενής του ήταν ο επιστημονικά υπεύθυνος για τα προγράμματα, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια των διαδικασιών επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής έργων. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, αποκαλύφθηκε πως υπήρξε συστηματική παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, καθώς ο καθηγητής συγγενής, συμμετείχε ενεργά στις αποφάσεις για την ανάθεση έργων στο οικείο του πρόσωπο. Ενδεικτικό είναι ότι η αξιολόγηση των υποψηφίων για διδασκαλία έγινε από αναρμόδια επιτροπή, η οποία υπέβαλε εκθέσεις αξιολόγησης ακόμη και πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή.
Όπως διαπιστώθηκε επίσης, η επιτροπή αξιολόγησης των υποψήφιων διδασκόντων συνέτασσε πρακτικό αξιολόγησης πριν την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ενώ υπήρχε αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του/της ιδιώτη «Κ» από την ίδια επιτροπή αξιολόγησης και χωρίς την υποβολή νέων στοιχείων από τον καθηγητή.
Αξίζει να τονιστεί, πως σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αποκλείονταν με το πρόσχημα, είτε της μη διαθεσιμότητάς τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος το οποίο όμως δεν τελούσε σε προγενέστερη γνώση των υποψηφίων, είτε της άρνησής τους για ανάληψη διδακτικού έργου, χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικής προς τούτο τεκμηρίωσης. Ο καθηγητής και στενός συγγενής, συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως στις περιπτώσεις που υπήρχε σύμβαση, αυτή δεν αναρτάτο στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», όπως προβλέπεται.
Η έκθεση διαβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, στην εισαγγελία, αλλά και στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ θα ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια.
Φονικό στην Εύβοια: Πώς βγήκε το σπίτι σε πλειστηριασμό – Η αντιδικία του 75χρονου με την αδελφή του
Θεσσαλονίκη: Πώς λειτουργούσε η μακάβρια “φάμπρικα” στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ο τιμοκατάλογος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"