Τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται κατάχρηση των ενέσιμων σκευασμάτων για το διαβήτη, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Άτομα με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωης, influencers, celebrities αλλά και σταρ του Hollywood τα διαφημίζουν ως τα φάρμακα που υπόσχονται το τέλειο σώμα.

Παχυσαρκία: Πώς λειτουργούν τα νέα φάρμακα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φάρμακα αυτά μιμούνται κάποια ορμόνη του σώματος που στους ανθρώπους που έχουν μεταβολικά νοσήματα, όπως διαβήτη ή παχυσαρκία, φαίνεται ότι ρυθμίζουν την απώλεια μεταβολισμού και οδηγούν στη ρύθμιση της γλυκαιμίας και την απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα αυτά δρουν στον υποθάλαμο, το κέντρο της όρεξης και του κορεσμού, διεγείροντας ορμόνες του συστήματος του κορεσμού και δημιουργεί μία νευρο-ορμονική ρύθμιση που οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη τροφής.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και ο κοιλιακός πόνος αναφέρονται συνήθως από τους ανθρώπους που χάνουν κιλά με τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη.

«αντιδιαβητικά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για χρήση για αισθητικούς σκοπούς, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους», ξεκαθαρίζει ο ΕΟΦ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Οι γιατροί που ειδικεύονται στην παχυσαρκία, υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη πάθηση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά μόνο με τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων. Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και για όλες τις χρόνιες ασθένειες, η τροποποίηση του τρόπου ζωής των ασθενών, που συνεπάγεται την ενσωμάτωση της άσκησης, της σωστής και υγιεινής διατροφής και γενικά την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών είναι απαραίτητη.

Οι ασθενείς με παχυσαρκία, αναζητούν μια γρήγορη λύση για να χάσουν κιλά ζητώντας από τους γιατρούς τη συνταγογράφηση ενέσεων ή άλλων φαρμάκων απώλειας βάρους, με άμεσα αποτελέσματα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, ωστόσο πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, η αναπτυσσόμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, χωρίς να προσμετρηθούν οι πιθανές νέες εφαρμογές των φαρμάκων αυτών.

Παχυσαρκία: Από τις ενέσεις στα χάπια

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανοίγουν τον δρόμο και για χάπια, προσφέροντας μια επιλογή χωρίς βελόνες, για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Τα χάπια GLP-1 είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων απώλειας βάρους, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Αυτά τα χάπια λειτουργούν παρόμοια με τα ενέσιμα αντίστοιχά τους, μιμούμενα μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο έντερο.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την απελευθέρωση ινσουλίνης. Μειώνει την όρεξη, επιβραδύνοντας τις κενώσεις του στομάχου. Βοηθά τους χρήστες να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα χάπια GLP-1 θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Εύβοια: Ποιος ήταν ο 50χρονος που δολοφονήθηκε από τον 75χρονο – “Δεν προκαλούσε ποτέ”

Άλιμος: Εφιαλτική νύχτα για επιχειρηματία και τη σύζυγό του στη βίλα τους – Ένοπλοι τους κράτησαν ομήρους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις