Τα δικά της εύσημα για την πορεία της οικονομίας στέλνει μέσω της ετήσιας έκθεσης του το ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σήμερα, σκιαγραφώντας μια ελληνική οικονομία με ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και με σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, δημιουργώντας μια σταθερή βάση για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων κληροδοτημάτων κρίσης και των διαρθρωτικών ανισορροπιών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
Το πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε την έντονη επέκτασή του, με γνώμονα τις δημόσιες επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ Επόμενης Γενιάς (NGEU), παράλληλα με τη σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά. Ωστόσο, οι εναπομείνασες κληρονομιές κρίσης και οι διαρθρωτικές προκλήσεις που προκύπτουν από το χαμηλό ακόμη επίπεδο συνολικών επενδύσεων, τις δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές, την υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας και τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΔΝΤ.
Σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.
Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.
Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.
Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.
Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση».
Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά για ΝΔ με 9,9% διαφορά από την Πλεύση Ελευθερίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"