Σε αναμονή, με την αγωνία να αυξάνεται καθημερινά βρίσκονται 25.000 ασθενείς με Πάρκινσον που ζητούν πρόσβαση σε καινοτόμα θεραπεία. Η θεραπεία έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και αποζημιώνεται σε 22 χώρες της Ευρώπης. Όμως εκκρεμεί η έγκριση αποζημίωσής της στην Ελλάδα.
Για πολλούς από τους 25.000 ασθενείς με Πάρκινσον στην Ελλάδα, που έχουν εξαντλήσει ή αντενδείκνυνται οι διαθέσιμες θεραπείες, στη χώρα μας, η υποδόρια αντλία είναι η μοναδική επιλογή για την αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας, τη βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής τους.
Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Παρίσταμαι-Κινητοποιώ-Στηρίζω-Όσους-Νοσούν” ζητά τη συνεργασία τους στην επίσπευση του σχεδιασμού μίας Εθνικής Στρατηγικής για το Πάρκινσον, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από την Πολιτεία, εδώ και έναν χρόνο.
Η Φωτεινή Σκόνδρα, Πρόεδρος του Συλλόγου επισημαίνει στην επιστολή της τη δεινή θέση στην οποία έχουν, πλέον, περιέλθει και τις ανισότητες που βιώνουν, καθημερινά, οι Έλληνες ασθενείς µε Πάρκινσον και ζητά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους την προώθηση της διαχείρισης της νόσου, ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαβίωσης των ασθενών και των φροντιστών τους.
Οι Έλληνες ασθενείς με προχωρημένη νόσο στερούνται την πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπευτική λύση, συνεχούς υποδόριας χορήγησης της ουσίας Levodopa, καθώς αναμένεται η έγκριση αποζημίωσής της στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύτιμο φαρμακευτικό σκεύασμα υψηλού κόστους που έχει καλύτερη απορρόφηση, ενώ είναι μια εύχρηστη συσκευή που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.
Η κυρία Σκόνδρα σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2024, έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συζητήσεις με τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης του ελπιδοφόρου θεραπευτικού μέσου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμμερίστηκε την ανάγκη και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. «Δεν καταλαβαίνουμε, όταν ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζει τόσο σθεναρά το δίκαιο των αιτημάτων μας και μας διαβεβαιώνει, συνεχώς, και με δημόσιες τοποθετήσεις του για την ικανοποίησή τους, σε ποια άλλα εμπόδια μπορεί να προσκρούει η αποζημίωση και η έγκριση της θεραπείας. Γι’ αυτό τον λόγο και καλούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και συνεργασία στον υπουργό Υγείας ώστε να αρθούν αυτά τα εμπόδια».
Η διαχείριση των συμπτωμάτων και η πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την υγεία των ασθενών και είναι για όλους μας ελπίδα ζωής που δεν μπορεί να περιμένει τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου.
Κορωπί: Ο 51χρονος τραυμάτισε άλλο ένα άτομο πριν την επίθεση στο Τμήμα – Έχασε το μάτι του το θύμα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"