Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, μπορεί να γίνει τραγανός και λαχταριστός, χωρίς να χρειαστεί να περάσετε ώρες στην κουζίνα. Ακολουθήστε την παρακάτω πανεύκολη συνταγή και απολαύστε ένα γεύμα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.

Υλικά:

Για το κουρκούτι:

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
350 ml μπίρα
1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
1/4 φλιτζάνι λευκά αμύγδαλα
2 σκελίδες σκόρδο
90 ml ελαιόλαδο
20 ml ξίδι λευκό
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι

Για το τηγάνισμα:

1 φύλλο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ή φιλέτο μπακαλιάρου
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε με το σύρμα το αλεύρι, το αλάτι και την μπίρα.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, ενώ ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά.

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά:

Σε ένα μπολ, μουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί και το στραγγίζουμε καλά.
Στο μούλτι, τοποθετούμε το ψωμί, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά την επιθυμητή υφή.
Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο:

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο 1-2 μέρες πριν τον μαγειρέψουμε.
Τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και ξύνουμε την πέτσα του για τυχόν λέπια.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει καλά.
Αλευρώνουμε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βουτάμε στο κουρκούτι.
Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα και από τις δύο πλευρές.
Τον μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το περιττό λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια.

Σερβίρουμε:

Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά και λίγο λεμόνι.

Μυστικά για τραγανό κουρκούτι:

Χρησιμοποιήστε πολύ κρύα μπίρα.
Μην παραλείψετε το αλεύρωμα του μπακαλιάρου πριν τον βάλετε στο κουρκούτι.
Βεβαιωθείτε ότι το λάδι είναι αρκετά ζεστό πριν ξεκινήσετε το τηγάνισμα.
Μην τηγανίζετε πολλά κομμάτια μπακαλιάρου μαζί, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
Αφήστε τον μπακαλιάρο να στραγγίξει καλά σε χαρτί κουζίνας μετά το τηγάνισμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Light: Η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της συντρόφου του, Άννας – Τι απάντησε ο ράπερ

Παναθηναϊκός: Σε κυκλοφορία τα Play Off Pass για τα τρία εντός έδρας παιχνίδια του ΟΑΚΑ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις