Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και, όπως προστάζει η ελληνική παράδοση, το τραπέζι μας θα έχει μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Αν έχετε ήδη προμηθευτεί τον παστό μπακαλιάρο σας, τότε σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος, ώστε να είναι έτοιμος για το τηγάνι ή το κουρκούτι τη μεγάλη μέρα.

Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο

Ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται περίπου 48 ώρες ξαλμύρισμα για να απομακρυνθεί το περιττό αλάτι και να αποκτήσει τη σωστή υφή και γεύση. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για τέλειο αποτέλεσμα:

-Κόψτε τον σε κομμάτια – Αν είναι ολόκληρος, κόψτε τον σε μεγάλα κομμάτια για να επιταχύνετε το ξαλμύρισμα.
-Ξεπλύνετε τον καλά – Ξεπλύνετε τα κομμάτια με άφθονο κρύο νερό.
-Μουλιάστε τον σε κρύο νερό – Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και φροντίστε να τα καλύπτει πλήρως.
-Αλλάζετε το νερό τακτικά – Αλλάζετε το νερό κάθε 5-6 ώρες για καλύτερο ξαλμύρισμα.
-Δοκιμή αλατότητας – Μετά από 36-48 ώρες, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μικρό κομμάτι. Αν εξακολουθεί να είναι πολύ αλμυρό, συνεχίστε το ξαλμύρισμα για λίγες ακόμα ώρες.

Οι τιμές του μπακαλιάρου στη Βαρβάκειο

Φέτος, οι τιμές του μπακαλιάρου είναι αυξημένες κατά 50 λεπτά το κιλό, λόγω της υψηλής ποιότητας του γνήσιου ισλανδικού μπακαλιάρου.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές:

Γνήσιος μπακαλιάρος Ισλανδίας με κόκκαλο: 17,80 € / κιλό
Φιλέτο μπακαλιάρου Ισλανδίας: 23,60 € / κιλό
Κατεψυγμένος Polock: 5,00 € / κιλό
Κατεψυγμένος Cod: 8,00 € / κιλό
Κατεψυγμένο φιλέτο Cod Ισλανδίας: 11,00 € / κιλό
Φρέσκος ελληνικός μπακαλιάρος: 22,00 – 27,00 € / κιλό

Η αγορά είναι ανοιχτή για τις τελευταίες αγορές

Για όσους δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τον μπακαλιάρο τους, η Βαρβάκειος Αγορά θα είναι ανοιχτή και σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου, ώστε να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό της τελευταίας στιγμής. Όπως δηλώνει ο Ερμάλ Βασίλι, πωλητής σε παραδοσιακό παντοπωλείο:

“Ελάτε να σας εξυπηρετήσουμε, να σας συμβουλέψουμε, να σας δώσουμε συνταγές και να σας κεράσουμε! Σας ευχαριστούμε θερμά! Καλή Ανάσταση!”

Ο μπακαλιάρος και η παράδοση της 25ης Μαρτίου

Ο μπακαλιάρος αποτελεί το κατεξοχήν φαγητό της 25ης Μαρτίου, λόγω της νηστείας της Σαρακοστής που επιτρέπει το ψάρι μόνο σε δύο περιπτώσεις: στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο παστός μπακαλιάρος έγινε δημοφιλής στην Ελλάδα καθώς μπορούσε να διατηρηθεί εύκολα, ακόμα και σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Αν δεν τον έχετε ήδη αγοράσει, προλάβετε να κάνετε τις αγορές σας, ξεκινήστε το ξαλμύρισμα σήμερα και ετοιμαστείτε για ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα με μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

Τουρκία: Την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου και τεσσάρων συνεργατών του ζήτησαν εισαγγελείς

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις