Στο επίκεντρο σαρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ μπαίνουν συναλλαγές υψηλού κινδύνου, με έμφαση σε 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με εγκύκλιό του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, υπάρχουν νέες οδηγίες για τον μηχανισμό ελέγχου, που περιλαμβάνουν τραπεζικές διασταυρώσεις, κυκλώματα εικονικών τιμολογίων, πλατφόρμες delivery, ηλεκτρονικό εμπόριο και απάτες στον ΦΠΑ.
Στους ελέγχους αναμένεται να αξιοποιηθούν «έξυπνα» εργαλεία, αυτοματοποιημένα μοντέλα ανάλυσης κινδύνου, ειδικοί αλγόριθμοι, καθώς και στοιχεία από «εσωτερικές και εξωτερικές πηγές».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, για το 2025 θα γίνουν τουλάχιστον 72.400 έλεγχοι, με προτεραιότητα στις υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και σε όσες διερευνώνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Πιο συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν:
- Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
- Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
- Υποθέσεις επιστροφών φόρων.
- Φορολογούμενοι με επιστροφές ΦΠΑ και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
- Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες.
- Υποθέσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις ανακλήσεων αδειών λειτουργίας αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα.
- Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"