Σφοδρά πυρά στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, κατηγορώντας την ότι εργαλειοποιεί το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών.

«Τα αιτήματα για διαφάνεια και δικαιοσύνη, τα οποία πράγματι εκφράστηκαν από το λαό με έναν ηχηρό τρόπο, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ούτε πολιτικού κόμματος ούτε πολιτικού φορέα. Διαφορετικά θα πρόκειται για πολιτική καπηλεία», τόνισε απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών της στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «απολύτως αδιανόητο» να γίνεται κριτική με δομική και προληπτική αμφισβήτηση της δικαιοσύνης.

«Η Ελλάδα έχει ισχυρό διεθνές αποτύπωμα»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πάρα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωμα.

«Σε έναν συντεταγμένο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η νομιμοποίηση της κυβέρνησης προκύπτει από την εμπιστοσύνη της Βουλής και όχι από τους αφορισμούς οι οποίοι μπορεί να ακούγονται, χωρίς να παραπέμπουν σε αποδείξεις και τεκμήρια, διαφορετικά δεν υπάρχει πολιτεία.

Σε ένα κράτος δικαίου, οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται πριν δικαστούν διότι διαφορετικά αυτό παραπέμπει σε ένα νομικό μεσαίωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Όσα ακούγονται περί συγκάλυψης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

«Όλα όσα ακούγονται περί συγκάλυψης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ούτε σε ό,τι συνέβη στο πεδίο κατά τον χρόνο του δυστυχήματος ούτε σε ό,τι ακολούθησε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο, το σιδηροδρομικό δυστύχημα αντιμετωπίστηκε ως χώρος δυστυχήματος. Το πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας, ήταν να απεγκλωβιστούν οι επιζώντες, εφόσον υπήρχαν, και να τους παρασχεθεί ιατρική συνδρομή.

Τι θα συνέβαινε αλήθεια αν υπήρχαν επιζώντες εκείνο το βράδυ κάτω από τα συντρίμμια των βαγονιών; Ποια θα ήταν η υποχρέωση της πολιτείας αν αποδεικνυόταν ότι εκεί ακόμα βρίσκονταν ζωντανοί άνθρωποι; Κάθε λεπτό εκείνη τη στιγμή είχε ιδιαίτερη σημασία».

«Συγκροτήθηκε με δική μου πρωτοβουλία τριμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων»

«Ποια συγκάλυψη στα αλήθεια; Όταν υπήρξαν τέτοιου τύπου και έκτασης ενέργειες οι οποίες έφεραν στο φως όλα όσα συνέβησαν την κρίσιμη εκείνη μέρα αλλά και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν;

Εγώ, υπό την ιδιότητά μου ως υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, επισκέφθηκα 21 Μαρτίου τις Βρυξέλες και ήμουν εκείνος που ζήτησα να εμπλακεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός σιδηροδρόμων, η πλέον αμερόληπτη και αναγνωρισμένη αρχή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό πόρισμα. Επί τη βάσει αυτού εκδόθηκε το πόρισμα του ΕΡΑ το οποίο αποτελεί σήμερα στοιχείο της δικογραφίας.

Αμέσως μετά το δυστύχημα συγκροτήθηκε με δικιά μου πρωτοβουλία τριμελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέδωσε ένα πόρισμα σε ενάμιση μήνα, το οποίο σήμερα επικαλείται και η αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε να υπάρξει καμία σκοτεινή πλευρά στο ζήτημα αυτό. Καμία απολύτως συγκάλυψη. Υπήρξε βεβαίως και το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ.

Όλες αυτές οι ενέργειες με τα πολλαπλά πορίσματα, με τον εκτενή κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν παραπέμπουν σε συγκάλυψη, και έγιναν με κινήσεις που ήταν πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης».

«Σε ένα κράτος δικαίου, οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται πριν δικαστούν»

Έμφαση έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης στην ανάγκη εμπιστοσύνης των θεσμών και της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι «σε μία δομημένη πολιτεία είναι απολύτως αδιανόητο να υπάρχει όχι κριτική αλλά δομική αμφισβήτηση της δικαιοσύνης και δη να υπάρχει προληπτική αμφισβήτησή της».

«Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε σε τρία:

Το πρώτον είναι ότι σε μία κοινωνία τα αιτήματα για διαφάνεια, δικαιοσύνη, τα οποία πράγματι εκφράστηκαν από το λαό με έναν ηχηρό τρόπο, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ούτε πολιτικού κόμματος ούτε πολιτικού φορέα. Διαφορετικά θα πρόκειται για πολιτική καπηλεία.

Σε ένα συντεταγμένο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η νομιμοποίηση της κυβέρνησης προκύπτει από την εμπιστοσύνη της Βουλής και όχι από τους αφορισμούς οι οποίοι μπορεί να ακούγονται χωρίς να παραπέμπουν σε αποδείξεις και τεκμήρια, διαφορετικά δεν υπάρχει πολιτεία.

Σε ένα κράτος δικαίου, οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται πριν δικαστούν διότι διαφορετικά αυτό παραπέμπει σε ένα νομικό μεσαίωνα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα παρακαλούσα να αποδεχθούμε επί της αρχής ότι τα πορίσματα και οι εκθέσεις έχουν μία πλήρη ισχύ. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι σε ορισμένα σημεία είναι καλά και σε ορισμένα είναι αρνητικά, αναλόγως τι μας συμφέρει.

Ακούω διαχρονικά, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνούμε με το πόρισμα και σε ορισμένες διαφωνούμε. Μας κατηγορείτε για συγκάλυψη και επικαλείστε τα πορίσματα τα οποία εμείς προκαλέσαμε. Εμείς προκαλέσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που σε ενάμιση μήνα, χρόνο ρεκόρ, έβγαλε πόρισμα, εμείς προκαλέσαμε την έκθεση του ΕΔΟΣΑΑΜ, έτσι ώστε να υπάρξει εγκαίρως το πόρισμα, εμείς το πόρισμα του ΕΡΑ με τις επισκέψεις που κάναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

‘Αρα, έρχεστε και μας λέτε ότι συγκαλύψαμε, και επικαλείστε τα πορίσματα, τα οποία υποτίθεται ότι εμείς συγκαλύψαμε. Αποφασίστε. Είτε συγκαλύψαμε είτε προκαλέσαμε τα πορίσματα, τα ευρήματα των οποίων σήμερα επικαλείστε. Ας αποφασίσουμε τι από τα δύο ισχύει», είπε, ενώ έκανε λόγο «για επιλεκτική εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

«Ναι την εμπιστευόμαστε την δικαιοσύνη αλλά δεν λαμβάνει υπόψη της όλα τα στοιχεία; Ναι την εμπιστευόμαστε αλλά κάνει ανακριτικές πράξεις δύο χρόνια μετά; Ναι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη αλλά θα πρέπει να ακούει τους συγγενείς;

Όχι κύριοι. Τη δικαιοσύνη ή την εμπιστευόμαστε ή δεν την εμπιστευόμαστε. Αν θέλετε να καταθέσετε στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μία από τις τρεις λειτουργίες του κράτους, να έχετε την ευθύτητα να το πείτε, διαφορετικά θα πρέπει όλοι εδώ να δηλώσουμε ότι θα περιμένουμε τα πορίσματα της δικαιοσύνης και θα συνταχθούμε με αυτά. Διότι σε μία ευνομούμενη δημοκρατία ή έχεις δικαιοσύνη ή δεν έχεις κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

«Ουδέποτε υπήρξε μέιλ Τριαντόπουλου»

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά ο οποίος, επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας υποστήριξε ότι καταρρέει το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Τριαντόπουλος ήταν απλός παρατηρητής στο σημείο του δυστυχήματος.

Όπως είπε ο κ. Παππάς, «σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Τριαντόπουλος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ζητούσε από την Περιφέρεια κοστολόγια για την αρωγή, που μας είπε χθες ότι είναι αρμοδιότητά του αλλά δεν είναι αρμοδιότητά του για το μπάζωμα».

«Ουδέποτε υπήρξε, ή τουλάχιστον δεν αναφέρεται στην αλληλογραφία που επικαλείστε. Δεν υπάρχει ζήτημα εντολής, οι πόροι είναι το ζητούμενό της και όχι η εντολή η οποία δεν προκύπτει από οπουδήποτε.

Στην αλληλογραφία που επικαλείστε, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε εντολή. Υπάρχει αναφορά σε εκ των υστέρων κάλυψη των εξόδων. Εκτός αν διαφωνείτε στο ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάλυψη για την κρατική αγωγή όσων εθίγησαν.

Αν διαφωνούμε και σε αυτό, να το συζητήσουμε, ή αν θεωρείτε ότι δεν θα έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η ελληνική διπλωματία είναι πολύ ισχυρή»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «η ελληνική διπλωματία είναι πάρα πολύ ισχυρή, πάρα πολύ αυτοδύναμη και η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωμα».

«Η πραγματικότητα είναι ότι μέσα στις τεράστιες ανακατατάξεις που συμβαίνουν στο διεθνές πεδίο η Ελλάδα έχει μπροστά της μείζονες προκλήσεις αλλά δεν έχει μεγάλα ανοιχτά μέτωπα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η χώρα μας έχει καίριο και ουσιαστικό διεθνές κεφάλαιο, είμαστε παντού ενεργοί και αξιόπιστοι συνομιλητές ενώνουμε το βορά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση», ανέφερε.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

μφαση έδωσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση, να υπάρχει ένας συγκροτημένος και δομημένος διάλογος, ο οποίος ήδη έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα».

«Σε ό,τι αφορά τη θετική ατζέντα, υπάρχει σειρά συμφωνιών οι οποίες αφορούν το διμερές εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και βεβαίως τον ουσιαστικό μηδενισμό των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο για να εκκινήσει η συζήτηση, σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Θεωρώ όμως σημαντικό το γεγονός ότι, σε ένα τέτοιο κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συζήτησης με την Τουρκία έτσι ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις σε ένα εξαιρετικά ευάλωτο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ας αποφασίσουμε. Είμαστε υπέρ της προσέγγισης με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου ή όχι; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις ακούω μία επαμφοτερίζουσα θέση για το ζήτημα αυτό», είπε

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη Politico: Μυστικές συνομιλίες συνεργατών του Τραμπ με τους αντιπάλους του Ζελένσκι – Σενάρια για εκλογές

Θεσσαλονίκη: 56χρονος αυτός που θανάτωσε 8 γάτες – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις