Φωτιά: Άλλη μία εφιαλτική νύχτα στο πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και η οποία έλαβε τέτοιες διαστάσεις που έφτασε μέχρι τα Μέγαρα αφήνοντας πίσω του μόνο στάχτη και απόγνωση στους κατοίκους των περιοχών.
Και αυτή η νύχτα προμηνεύεται πολύ δύσκολη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο και να δίνουν μάχη ακόμα και τώρα. Το μεγάλο πύρινο μέτωπο μπορεί να παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα από το απόγευμα της Παρασχκευής αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Άλλωστε η φωτιά παραμένει σε διάφορα μέτωπα με το ανάγλυφο να μην βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Προς το παρόν η φωτιά έχει οριοθετηθεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Το σίγουρο είναι πως με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα αναλάβουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και σε δεύτερο βαθμό θα έρθει η επόμενη ημέρα, αφού η φωτιά κατάκαψε συνολικά περί τα 55.000 στρέμματα γης μαζί με δεκάδες σπίτια που είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε καταστράφηκαν μερικώς.

Το βάρος πλέον των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι στις συνεχείς αναζωπυρώσεις που εντοπίζονται στο μέτωπο, σε διάφορα σημεία.
Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο εκπροσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε πως στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».
Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Η πυρομετεωρολογία της φωτιάς στο Σχίνο σύμφωνα με το meteo.gr
– Κατά την 20η Μαΐου η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία, αναπτύσσοντας τη δική της τοπική κυκλοφορία (η πυρκαγιά δημιούργησε το δικό της καιρό).
– Η ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσε πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία) συ συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν υψηλός, ως συνέπεια της απουσίας σημαντικών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

– Από τα μεσάνυχτα της 19ης Μαΐου λίγες ώρες αφότου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η πολύ υψηλή επικινδυνότητα της περιοχής είχε επισημανθεί επιτυχώς στην επιχειρησιακή πρόγνωση του Καναδικού πυρομετεωρολογικού δείκτη.
Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας όπως αναφέρει το meteo.gr
Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"