Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα είχαμε τρία τροχαία δυστυχήματα που όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία συνέβησαν από οδηγούς που έχασαν τις αισθήσεις τους.

Στη λεωφόρο Κατεχάκη – Αλίμου ένα αυτοκίνητο έπεσε με Ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω σε άλλα οχήματα που περίμεναν στο φανάρι να ανάψει πράσινο. Αποτέλεσμα μια οικογένεια να ξεκληριστεί, πατέρας, γιος και μητέρα που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και τέσσερα άτομα να τραυματιστούν.

Άλλο περιστατικό στην Πειραιώς που ταξί καρφώθηκε σε κολώνα με αποτέλεσμα ο οδηγός να βρει ακαριαίο θάνατο και μετά μια γυναίκα συνεπιβάτιδα να χάσει τη ζωή της.

Μάλιστα, σε άλλο περιστατικό στην Λαχαναγορά φορτηγό καρφώθηκε σε προπορευόμενο φορτηγό και να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Η αιφνίδια αδιαθεσία κατά την οδήγηση, είτε λόγω καρδιακού επεισοδίου, είτε εξαιτίας νευρολογικών ή άλλων παθήσεων, μπορεί να μετατρέψει ένα όχημα σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον ίδιο τον οδηγό, τους συνεπιβάτες του και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Ο Κίμων Λογοθέτης, σύμβουλος ασφαλείας μιλώντας στο DEBATER, τονίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και εξηγεί πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά ή να αντιμετωπιστούν με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Η ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων για τους οδηγούς

Ο κ. Λογοθέτης επισημαίνει ότι «για την ανανέωση των διπλωμάτων, ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς, πραγματοποιείται επανεξέταση από γιατρούς κάθε πέντε χρόνια. Οι οδηγοί ταξί, φορτηγών και λεωφορείων υποβάλλονται σε ελέγχους από παθολόγο, οφθαλμίατρο και ψυχολόγο, ενώ για τους ηλικιωμένους οδηγούς (άνω των 65 ετών) ισχύουν επιπλέον έλεγχοι. Για όσους έχουν συμπληρώσει το 82ο έτος, οι εξετάσεις γίνονται ακόμα πιο αυστηρές», τονίζει.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός, ακόμη και ένας υγιής οδηγός μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας, όπως λιποθυμία, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανακοπή, την ώρα που βρίσκεται στο τιμόνι. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχραιμία των επιβατών και των υπόλοιπων οδηγών είναι καθοριστική για την αποφυγή μοιραίων συνεπειών», μας συμβουλεύει.

Τι πρέπει να κάνει ο συνοδηγός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

«Εάν ένας οδηγός υποστεί αδιαθεσία ενώ βρίσκεται εν κινήσει, ο συνοδηγός μπορεί να σώσει τη ζωή του και να αποτρέψει ένα δυστύχημα ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα:

1. Διατήρηση ψυχραιμίας – Ο πανικός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο συνοδηγός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να δράσει γρήγορα.
2. Ενεργοποίηση των αλάρμ – Αυτό προειδοποιεί τους υπόλοιπους οδηγούς ότι κάτι συμβαίνει, μειώνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης.
3. Σταθεροποίηση του τιμονιού – Ο συνοδηγός πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει σταθερή την πορεία του αυτοκινήτου, αποτρέποντας απότομες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή ή σύγκρουση.
4. Απομάκρυνση του ποδιού του οδηγού από το γκάζι – Συχνά, όταν ένας οδηγός χάνει τις αισθήσεις του, το πόδι του βαραίνει και πιέζει το γκάζι στο τέρμα. Ο συνοδηγός μπορεί να πιάσει το μπατζάκι του παντελονιού του οδηγού και να τραβήξει το πόδι του μακριά από το γκάζι.
5. Καθοδήγηση του οχήματος προς τα δεξιά – Αν υπάρχει η δυνατότητα, το όχημα πρέπει να μετακινηθεί προς την άκρη του δρόμου με σταδιακή μείωση ταχύτητας.
6. Χρήση του χειρόφρενου με προοδευτικό τρόπο – Το χειρόφρενο πρέπει να σηκωθεί αργά και σταδιακά, κρατώντας πατημένο το κουμπί, ώστε να αποφευχθεί απότομο μπλοκάρισμα των τροχών.
7. Χρήση του κιβωτίου ταχυτήτων – Σε αυτόματα αυτοκίνητα, η μετάδοση πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση Neutral (N), ενώ σε χειροκίνητα οχήματα μπορεί να επιλεγεί νεκρά σχέση για σταδιακή ακινητοποίηση. Το P (Parking) δεν πρέπει να επιλεγεί όταν το αυτοκίνητο κινείται, γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο κιβώτιο ταχυτήτων.
8. Επαφή με το πεζοδρόμιο (εφόσον είναι εφικτό) – Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η πλευρική επαφή των τροχών με το πεζοδρόμιο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του οχήματος μέσω της τριβής», επισημαίνει.

Ο ρόλος της πρόληψης και της παρατήρησης

Ο κ. Λογοθέτης τονίζει επίσης ότι οι συνεπιβάτες δεν πρέπει να αμελούν την παρατήρηση της συμπεριφοράς του οδηγού κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ενδείξεις όπως αστάθεια στο τιμόνι, ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα σιωπής ή σημάδια υπνηλίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται η ξεκούραση πριν από μεγάλα ταξίδια και να αποφεύγεται η οδήγηση σε καταστάσεις έντονης κόπωσης ή αδιαθεσίας. Παράλληλα, οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις και η ειλικρινής αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας κάθε οδηγού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Συμπέρασμα

Τα τροχαία δυστυχήματα με παθολογικά αίτια αποτελούν μια ανησυχητική πραγματικότητα. Παρόλο που οι προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι για την ανανέωση διπλωμάτων προσφέρουν μια πρώτη γραμμή άμυνας, δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα έκτακτων περιστατικών.

Γι’ αυτό, η εγρήγορση των συνεπιβατών, η ψυχραιμία σε κρίσιμες στιγμές και η γνώση των σωστών ενεργειών μπορούν να αποβούν σωτήριες.

Η ασφάλεια στους δρόμους είναι ευθύνη όλων μας. Με σωστή ενημέρωση, πρόληψη και ετοιμότητα, μπορούμε να μειώσουμε τα τροχαία δυστυχήματα και να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη Politico: Μυστικές συνομιλίες συνεργατών του Τραμπ με τους αντιπάλους του Ζελένσκι – Σενάρια για εκλογές

Θεσσαλονίκη: 56χρονος αυτός που θανάτωσε 8 γάτες – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις