Σε συνεργασία με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να αναμορφώσει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και να λύσει τα χρόνια προβλήματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κομβικό ρόλο στη μεταμόρφωση του ελληνικού σιδηροδρόμου θα έχει η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας, Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF), η οποία θα πιάσει δουλειά ως Σύμβουλος Μεταρρύθμισης (Reform Consultant), στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, τον Μάιο του 2023, μετά το δυστύχημα των Τεμπών».
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Master Plan, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης, ενώ η SNCF θα συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση των Σιδηροδρόμων για τουλάχιστον τρία χρόνια, προσφέροντας τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο διάστημα, μέσω διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, και θα προβλέπει συνεργασία:
Στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων.
Στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων.
Στην οργάνωση και επίβλεψη των σιδηροδρομικών μεταφορών, στον τομέα της ασφάλειας.
Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού.
Στην οργάνωση κέντρων ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.
Στην οργάνωση επιτροπών και την καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.
Στόχος της συμφωνίας με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μέχρι το τέλος του 2025 να τρέξει διαγωνισμός για την πολυετή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και των συστημάτων του, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των έργων υποδομής που εκτελούνται ήδη ή δρομολογούνται για την επόμενη περίοδο.
Η νέα εταιρεία
Ο νέος φορέας των Σιδηροδρόμων Ελλάδος, που αρχικά θα λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό των τριών εταιρειών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΑΙ ΑΟΣΕ), θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, με το διοικητικό του συμβούλιο να ορίζεται από την κυβέρνηση, ενώ θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σταδιακά, θα ενισχυθεί με επιλεγμένο προσωπικό, ενώ η αναδιοργάνωσή του θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος, θα αναλάβουν τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, ενώ θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και των έργων που θα εκτελούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Επίσης, θα διαχειρίζονται το τροχαίο υλικό και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών και των άλλων εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας τους.
Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπει:
Επενδύσεις σε άμεσο ορίζοντα ύψους περίπου 530 εκατ. ευρώ. Στην 5ετία οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 2,75 δισ. ευρώ, στη 10ετία σε 1,4 δισ. ευρώ και στα 20 έτη θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ.
Άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση έως το 2026, του κατεστραμμένου δικτύου από το Daniel στην Κεντρική Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα με ορίζοντα το 2029, περιλαμβάνονται έργα ήδη ενταγμένα σε χρηματοδοτικά πλαίσια, έργα προς ένταξη στο πρόγραμμα Μεταφορές της περιόδου 2021-2027 και στο CEF2 (Connecting Europe Facility).
Στο πρόγραμμα έως το 2034, ύψους 1,4 δισ., εντάσσονται έργα αναβάθμισης της Ανατολικής Εγνατίας, η Παράκαμψη Αθηνών (Ικόνιο – Σφίγγα), έργα σύνδεσης με λιμάνια και ΒΙ.ΠΕ. και έργα αναβάθμισης της Δυτικής Εγνατίας. Στο πρόγραμμα έως το 2044, εντάσσονται επιπλέον έργα στη Δυτική Εγνατία (Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα και Καλαμπάκα – Κοζάνη), στην Ανατολική Εγνατία (Θεσσαλονίκη – Ν. Καρβάλη), η αναβάθμιση των δικτύων της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, καθώς και νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα.
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Άνδρας πήδηξε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"