Γνωστά έγιναν τα πρώτα αποτελέσματα των Exit Poll στις εκλογές της Γερμανίας με τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται με 28.5%. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και κερδίζει τις σημερινές εκλογές, όπως και η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία βρίσκεται στην δεύτερη θέση.
Σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα πρώτα Exit Poll για τις γερμανικές εκλογές, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
CDU (Χριστιανοδημοκράτες): 28,5%
AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 20%
SPD (Σοσιαλιστές): 16,5%
Πράσινοι: 12%
FDP (φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες): 5%
Die Linke (Αριστερά): 9%
Ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γερμανία ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικές διαδικασίας, η συμμετοχή ήταν αυξημένη σε αυτές τις εκλογές. Η σύντομη – αλλά ασυνήθιστα τεταμένη – προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, με τους πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνονται την ύστατη στιγμή ο καθένας στο κοινό που δεν τον προτιμά.
Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς προσπάθησε στο Μόναχο να καθησυχάσει τους νόμιμους μετανάστες στη Γερμανία πως δεν κινδυνεύουν από την κυβέρνηση που προεξοφλεί πως θα σχηματίσει.
Σύμφωνα με το exit poll της Deutsche Welle, άνοδο 4,9 μονάδων έχει το CDU/CSU, η Αριστερά αύξάνει τα ποσοστά της κατά 3,6%, ενώ το AfD εκτινάχθηκε κατά 9,1%.
Τη μεγαλύτερη πτώση έχει το SPD του Όλαφ Σολτς. Μεγάλη πτώση 6,5% έχουν έχουν οι φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που δίνουν μάχη για μια θέση στο κοινοβούλιο. Μείωση των ποσοστών κατά 1,2% για τους Πράσινους, ενώ το νέο κόμμα της αριστεράς BSW φαίνεται να συγκεντρώνει 4,7% μένοντας εκτός.
Οι πρώτες προγνώσεις αποτελέσματος για τις γερμανικές εκλογές δεν δείχνουν κάποια συγκλονιστική έκπληξη. Προϊδεάζουν όμως για μια δύσκολη επόμενη μέρα.
Άλις Βάιντελ: Οι επόμενες εκλογές θα έρθουν πολύ γρήγορα
Στις πρώτες δηλώσεις της, η ηγέτιδα του AfD Άλις Βάιντελ τόνισε ότι στόχος του κόμματος είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ είπε ότι “οι επόμενες εκλογές θα έρθουν γρήγορα”.
«Διπλασιαστήκαμε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ήθελαν να μας διχοτομήσουν αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Μια συμμετοχή μας στην κυβέρνηση θα είναι στόχος μας για να υλοποιήσουμε την επιθυμία του λαού. Αν γίνει απάτη στις εκλογές και κάνουν συνασπισμό με τους αριστερούς οι επόμενες εκλογές θα έρθουν γρήγορα και θα γίνουμε μεγαλύτερη δύναμη. Αυτός είναι ο στόχος μας».
Ανησυχία στους ψηφοφόρους με Τουρκική καταγωγή
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής δικαιούνται να ψηφίσουν σήμερα στις εκλογές της Γερμανίας με την ανησυχία να έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω της ανόδου του AfD. Μάλιστα, οι υποψήφιοι βουλευτές με τουρκικές ρίζες είναι 53 με τους περισσότερους να είναι στο πλευρό του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.
Μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ προχωρά σε κάποιες αναλυτικές εκτιμήσεις, που αφορούν τις τουρκογερμανικές σχέσεις και στο πώς αυτές θα επηρεαστούν, τόσο από τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών όσο και από τις πρόσφατες αλλαγές στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ σε άρθρο με τίτλο «Το σημείο καμπής της Γερμανίας: Ο αντίκτυπος της Ακροδεξιάς στην τουρκική διασπορά», επικεντρώνεται στον κίνδυνο από την άνοδο του AfD για τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες.
«Το κομματικό πρόγραμμα του AfD, αναφέρει το άρθρο, οραματίζεται ρητά μια κοινωνία όπου η αφομοίωση έχει προτεραιότητα, όπου απορρίπτεται η πολυπολιτισμικότητα και υποστηρίζεται μια ομοιογενής γερμανική εθνική κουλτούρα (Deutsche Leitkultur).
Το AfD προβάλλει μια αντιμουσουλμανική προσέγγιση, με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία» και προτάσεις για απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους και σχολεία. Επιπλέον, απορρίπτει τον νόμο περί διπλής υπηκοότητας και είναι αντίθετο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Όλα αυτά είναι αρκετά ανησυχητικά για την τουρκική διασπορά, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο αντι-ισλαμικών και αντιτουρκικών συναισθημάτων» αναφέρει το άρθρο της Σαμπάχ.
Η ακροδεξιά γίνεται ισχυρή πολιτική οντότητα στην Ευρώπη
Η τουρκική διασπορά της Γερμανίας βλέπει στην άνοδο του AfD τη μεγάλη εικόνα. «Η κατάσταση είναι τώρα πιο σοβαρή επειδή η ακροδεξιά έχει γίνει ολοένα και περισσότερο κυρίαρχη δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία, ακόμη και η Ιταλία. Δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με περιθωριακές ομάδες, αλλά μεγάλες πολιτικές οντότητες που διαμορφώνουν την κυρίαρχη πολιτική και κερδίζουν σημαντική δημόσια υποστήριξη.
Λαμβάνουν δε υποστήριξη από σημαντικούς διεθνείς παράγοντες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο Ίλον Μασκ», υποστηρίζει η αρθρογράφος της Σαμπάχ.
Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές που ανέτρεψαν τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, ανησυχούν τους Τούρκους της Γερμανίας. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική διαδικασία, θεωρούν ότι στο βάθος το ακροδεξιό AfD θα καταστεί κυρίαρχη δύναμη.
Το σημαντικό μερίδιο ψήφων του AfD και η πτώση των παραδοσιακών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων διαταράσσουν την πολιτική ισορροπία, αναφέρουν κάποια άρθρα ιστοσελίδων, ενώ η Μιλλιέτ δημοσιεύει άρθρο με χαρακτηριστικό τίτλο «Η Γερμανία βαδίζει προς την κάλπη για τις πιο κρίσιμες εκλογές στην πρόσφατη ιστορία της: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ακροδεξιό AfD».
Μάχη επιβίωσης για τα μικρότερα κόμματα
Τα μικρότερα κόμματα απ’ ό,τι φαίνεται ότι δίνουν σήμερα μάχη επιβίωσης – όπως και οι αρχηγοί τους.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ ίσως χρειαστεί να περιμένει ώρες για να μάθει αν τελικά το κόμμα του θα καταλάβει έδρες στην επόμενη βουλή: οι δημοσκοπήσεις το φέρουν μεταξύ 4 και 5%.
Το FDP μοιάζει από τη μια να χρεώνεται την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, ενώ από την άλλη πολλοί ψηφοφόροι του φέρονται να προτιμούν να ενισχύσουν τη μεγαλύτερη δύναμη, το CDU. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να κρίνει το μέλλον του ίδιου του κ. Λίντνερ στην ηγεσία του κόμματος.
Ομοίως, υπαρξιακή είναι η μάχη που δίνει και η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW). Την πρώτη χρονιά μετά την ίδρυσή του, το κόμμα πέτυχε την είσοδό του σε τρία κρατιδιακά κοινοβούλια. Η προβολή της όμως περίπου ως «αριστερής AfD» σε πολλά ζητήματα, πάνω απ’ όλα στην πολιτική έναντι της Ρωσίας και των μεταναστών, ενδέχεται να της κοστίσει ψηφοφόρους.
Έκπληξη της προεκλογικής περιόδου αποτέλεσε ένα από τα μέχρι πρότινος πλέον δυσκίνητα κόμματα της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής. Η Αριστερά (Die Linke), μετά την αποχώρηση της κυρίας Βάγκενκνεχτ από τις τάξεις της, έμοιαζε αδύναμη να αντιδράσει και, με ποσοστά περί το 3% στις δημοσκοπήσεις, θεωρείτο από πολλούς «πρώην κόμμα».
Η ανάδειξη όμως στην ηγεσία της 36χρονης Χάιντι Ράιχινεκ, σχεδόν με «πραξικόπημα», ενδέχεται να ανατρέψει τα προγνωστικά. Η Αριστερά είναι πλέον της μόδας και πρώτο κόμμα μεταξύ των νέων, ακόμη και αν πολλοί από αυτούς ακόμη δεν ψηφίζουν.
Με δυναμική, μοντέρνα παρουσία, με τον αέρα ενός εκατομμυρίου ακολούθων στο TikTok, με λόγο φρέσκο, με ξεκάθαρα μηνύματα, η κυρία Ράιχινεκ μοιάζει ικανή να προσελκύσει ψηφοφόρους και νέα μέλη και θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Bundestag. Η ίδια δεν αποκλείει μάλιστα την συμμετοχή της Αριστεράς σε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.
Τέμπη: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"