Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, την επομένη των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στο Ριάντ, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.
Είναι “μια επίσημη επίσκεψη που είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Σέρχιι Νικιφόροφ, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και τρία χρόνια με μια ρωσική εισβολή στην οποία η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε να βάλει γρήγορα τέλος και το Κίεβο φοβάται ότι θα κρατηθεί εκτός των διαπραγματεύσεων της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.
Συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Τρίτη, στο Ριάντ, με το Κρεμλίνο να λέει σήμερα πως έχουν σκοπό την “αποκατάσταση” των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και μπορεί να περιλαμβάνουν “ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία”.
Η Ρωσία, που έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2023, κατέχει σήμερα περίπου το 20% της χώρας.
Ο Ζελένσκι, που βρίσκεται σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε ανακοινώσει το ταξίδι του στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Είχε πει την Παρασκευή πως δεν σχεδίαζε να συναντήσει Ρώσους ή Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Σαουδική Αραβία, την οποία ο Ζελένσκι έχει επισκεφθεί αρκετές φορές μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο σε τουλάχιστον μία σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.
Τα Εμιράτα έχουν επίσης μεγάλη εμπλοκή στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, συμβάλλοντας σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και στην επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία στη χώρα τους.
“Ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών” του Ουκρανού προέδρου στα Εμιράτα, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.
“Δώδεκα ανταλλαγές (αιχμαλώτων πολέμου) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί χάρη στη μεσολάβηση της χώρας αυτής”, πρόσθεσε η προεδρία. “Η Ουκρανία ελπίζει πως σε συνεργασία με τα ΗΑΕ, θα είναι δυνατό να φέρουμε ακόμη περισσότερους Ουκρανούς στα σπίτια τους”, διευκρίνισε.
Politico: Οι ΗΠΑ ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Ρωσία στη Σαουδική Αραβία
Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία μέσα στις επόμενες ημέρες ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, γνωστοποίησαν σήμερα ένας Αμερικανός βουλευτής και πηγές με γνώση των σχεδίων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, τόνισε στο Reuters ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ .
Το Politico νωρίτερα είχε αναφέρει την είδηση αυτή επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων. Σύμφωνα με το Politico, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.
Ο Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.
Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο να κανονιστεί μια συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ζελένσκι «για να επιτευχθεί επιτέλους η ειρήνη και να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος».
Δεν θα συμμετέχει η Ευρώπη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την Ρωσία και την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι ρεαλιστής. Αυτό δεν θα συμβεί», επισήμανε.
Τα συμφέροντα των Ευρωπαίων θα ληφθούν υπ’ όψιν, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Να διευκρινίσουμε τι είναι το “τραπέζι”. Θα υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές και ένας διαμεσολαβητής», είπε ο κ. Κέλογκ, εννοώντας την Ουκρανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση αν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Αμερικανός στρατηγός απάντησε: «Όχι στο τελευταίο, ναι στο πρώτο. Φυσικά οι Ουκρανοί θα είναι στο τραπέζι». Σημείωσε μάλιστα ότι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες χωρίς επαρκή επιρροή. «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει στον Guardian ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες, αλλά οι προτάσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα 11 πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση για άνοιγμα παραρτημάτων στην Ελλάδα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"