Εξακολουθούν να “χορεύουν” οι νησιώτες στις Κυκλάδες με τους απανωτούς σεισμούς, πολλοί από τους οποίους γίνονται αισθητοί και στην Αττική.
Οι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχουν ξεπεράσει τους 12.800, με τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να γίνεται το βράδυ της Τρίτης (10/2) και να φτάνει στα 5,3 Ρίχτερ. Ακολούθησε δόνηση 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 13,3 χιλιομέτρων και επίκεντρο 17 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και όλο το πρωί, σημειώνονται στην ίδια περιοχή σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη να είναι τα 4,9 Ρίχτερ που “χτύπησαν” στις 9:17 14 χλμ. ΝΝΑ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα 2 ωρών και 15 λεπτών,από τις 07:36 το πρωί μέχρι τις 09:17 έγιναν επτά δονήσεις με μεγέθη από 4 έως 4,9 Ρίχτερ, προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων και στους σεισμολόγους.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» δήλωσε το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου είπε στον ΑΝΤ1 πως «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 Ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 Ρίχτερ δηλαδή».
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό.
Στον ANT1 μίλησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, υπογραμμίζοντας ότι, «εξακολουθούμε να βλέπουμε την ίδια εικόνα με ένας σμήνος σεισμών, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε μια ισχυρότερη δόνηση».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"