Με τη σεισμική ακολουθία να συνεχίζεται ακάθεκτη στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, κάτοικοι και επισκέπτες φεύγουν κατά δεκάδες, ενώ ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, μεταξύ των σεισμολόγων υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την πορεία του φαινομένου.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης (4/2) έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερες από 60 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, με πολλές να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και τη μεγαλύτερη να αγγίζει τους 4,9 βαθμούς.
Στις 13:35 σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 8,3 χλμ, 15 χλμ ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Αποτέλεσμα του μπαράζ σεισμών είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να εγκαταλείπουν κυρίως τη Σαντορίνη αλλά και τα γύρω νησιά με πλοία και αεροπλάνα, υπό τον φόβο μεγαλύτερης δόνησης.
Είναι χαρακτηριστικές τόσο οι εικόνες με τον κόσμο στο λιμάνι της Σαντορίνης, όσο και εκείνες με τους άδειους δρόμους.



Τι συζητήθηκε στη διυπουργική σύσκεψη
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, παρουσία του Βασίλη Κικίλια.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός μεγαλύτερου συμβάντος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, το ρήγμα είναι μικρότερο του ρήγματος της Αμοργού που ακόμα και αν διαρρηχθεί θα δώσει μικρότερης ισχύς σεισμούς από το ρήγμα του 1956.
“Ο σχεδιασμός έχει γίνει από το καλοκαίρι”, σημείωσε και εξήγησε πως περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- τους χώρους καταφυγής του πληθυσμού
- τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες
- το διαιτολόγια και τη σίτιση των ανθρώπων στην ύπαιθρο
“Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση, σήμερα είχαμε ένα ακόμα μεγάλο σεισμό 4,9 βαθμών. Θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα και στα μεγέθη των σεισμών αλλά συνολικά εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες μπορεί και αρκετές βδομάδες. Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός των τάξεων των 5,5 Ρίχτερ ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές, προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου” δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Διχογνωμία των ειδικών για τη σεισμική ακολουθία
Την ίδια ώρα ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόβλεψη.
Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Σαντορίνης είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμικός χώρος συνεχώς επεκτείνεται προς τα βορειοανατολικά, ενώ φαίνεται ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, το οποίο προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου. Η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας, γεγονός που σημαίνει ότι όσο περνάει ο χρόνος χωρίς να εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός, τόσο αυξάνεται το μέγεθός του.
Δείτε την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
Την ίδια ώρα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως “τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο“.
“Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών. Έχουμε τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες από τη μια του Γενάρη, 49 σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα του 4. Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10 ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8. Θέλω να πω ότι είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα εξετάζουμε την ακολουθία. Για την ώρα δεν μπορούμε να καθησυχαστικοί. Θα επανεξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση, όταν δούμε κάποια βελτίωση εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Από εκεί και πέρα, η καινούργια περιοχή βέβαια έχει ένα καλό, είναι αρκετά μακρύτερα από τη Σαντορίνη. Ως εκ τούτου, ένας πιθανός σεισμός έχει μεγαλύτερη απόσταση από τα νησιά, από το νησί της Σαντορίνης θα έχει μικρότερες επιπτώσεις και όσον αφορά την Αμοργό πάλι είναι σε κάποια καλή απόσταση θεωρώ“.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΕΡΤNews o διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς επισήμανε πως “η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο“, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι “σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα“. Όπως τόνισε ο επιστήμονας αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι “ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό“.
Φωτογραφία από τη στιγμή σύλληψης του Χρήστου Μάστορα – Με ποιες ποινές κινδυνεύει
Σαντορίνη: Τέσσερις υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι θα μελετήσουν το ηφαίστειο του Κολούμπου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"