Γεμάτα αναχωρούν τα πλοία και τα αεροπλάνα από τη Σαντορίνη, που τα τελευταία 24ωρα πλήττεται από δεκάδες σεισμούς μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ. Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει, με την αγωνία κατοίκων και επισκεπτών να είναι στα ύψη και τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ, ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες —αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19— στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται “ασθενείς” από το Ινστιτούτο.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο έχουν καταγραφεί 550 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 36 δονήσεις.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές “ημέρες”, αν όχι “εβδομάδες”. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.

Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους” είπε χαρακτηριστικά.

Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της” δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Όπως εξήγησε, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39. “Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί” πρόσθεσε.

Σαντορίνη: Γεμάτα αναχωρούν πλοία και αεροπλάνα

Στο λιμάνι της Σαντορίνης τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κίνηση, με πολλούς να περιμένουν να επιβιβαστούν στο πρώτο πλοίο της γραμμής και να εγκαταλείψουν το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις τόσο από την Aegean όσο και από την Sky Express.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν φύγει από τη Σαντορίνη περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι – μόνο τη Δευτέρα έφθασαν στην Αθήνα 2.000 άτομα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε τα σχολεία σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή (07/02).

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Τραμπ: «Κρίση» στις σχέσεις με τον Έλον Μασκ – «Δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκρισή μας» λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Χρήστος Μάστορας: Η στιγμή που το τζιπ του σταματά στο μπλόκο της Τροχαίας – Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις