Ζήτημα μερικών ημερών είναι πλέον η έκδοση του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή Καρώνη, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τη φωτιά και την έκρηξη που σημειώθηκε μετά από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.
Μιλώντας στο Mega, ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης, παρουσίασε τα ερωτήματα που θα απαντήσει ο καθηγητή Καρώνης του ΕΜΠ για τα Τέμπη.
Τα ερωτήματα δείχνουν το τι θα περιλαμβάνει η τελική έκθεση του πορίσματός του και τέθηκαν από τον ειδικό εφέτη ανακριτή προς τον κ. Καρώνη στις 15 Μαρτίου του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA το πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Τα ερωτήματα
1) Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από την ίδια τη σύσταση των υλικών των δειγμάτων που αναλύθηκαν;
Σύμφωνα με τον Κώστα Λακαφώση, το συγκεκριμένο ερώτημα σχετίζεται με δείγματα από χώμα που μαζεύτηκε από το έδαφος και μέσα σε αυτά τα δείγματα βρέθηκαν ίχνη από ξυλόλιο.
Η απάντηση θα σχετίζεται με το εάν δικαιολογείται το ξυλόλιο που βρέθηκε στα συντρίμμια.
2)Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία-έγγραφα φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας;
Σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, η απάντηση στο ερώτημα πιθανότατα θα είναι όχι, γιατί κάποια από αυτά που έχουν βρεθεί, δεν ανιχνεύτηκαν σε αντίστοιχες ουσίες στο κανονικό φορτίο.
3)Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τα υλικά κατασκευής των συγκρουσθεισών επιβαταμαξών, φορταμαξών και ηλεκτραμαξών;
Σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, με το συγκεκριμένο ερώτημα φωτογραφίζεται ένα εύρημα που είναι από καμένες επενδύσεις των βαγονιών. Η απάντηση σύμφωνα με τον Κώστα Λακαφώση είναι ότι, όταν καούν πολλά διαφορετικά πλαστικά σε συνθήκες υψηλής θερμότητας μπορούν να βγάλουν οτιδήποτε.
4)Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τη σύσταση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των Ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών;
Όπως σημείωσε ο Κώστας Λακαφώσης, υπάρχουν ευρήματα με λάδι σιλικόνης που έχει βρεθεί άκαυστο και καμένο. Από εκεί συμπεραίνεται πως έχει βρεθεί λάδι σιλικόνης που κάηκε και λάδι που δεν κάηκε.
5)Σε τι κατά την γνώμη του οφείλεται το καταγραφέν από τις κάμερες φαινόμενο «πύρινης σφαίρας» («fireball») και με ποιο μηχανισμό εκδηλώθηκε αυτό;
Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση.
6)Είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των Ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών; Εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες;
Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, η απάντηση θα είναι πως τα έλαια σιλικόνης μπορούν να καούν, αλλά όχι με την ταχύτητα που απαιτείται για να δημιουργηθεί η έκρηξη.
7) Τέλος, να επισημάνει – υποδείξει ό,τι άλλο κρίνει βάσει των επιστημονικών του γνώσεων και των διαπιστώσεών του ως σημαντικό.
Αυτό το ερώτημα αφορά μία τυπική ερώτηση, σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση.
Θεσσαλονίκη: Στο Ιπποκράτειο με μηνιγγίτιδα παιδί 2,5 ετών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"