Η μηνιγγίτιδα, μια φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, παραμένει μια σοβαρή απειλή για την υγεία, ιδιαίτερα σε ομάδες με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι φοιτητές που ζουν σε κοιτώνες. Η κεραυνοβόλος μορφή της ασθένειας, που χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη εξέλιξη της και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, έχει προκαλέσει πρόσφατα ανησυχία, μετά τον θάνατο του νεαρού φοιτητή στην Πάτρα.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με αερογενή οδό, δηλαδή μέσω σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά το βήχα ή το φτάρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου. Χώροι συνωστισμού, όπως φοιτητικές εστίες, αμφιθέατρα και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση της νόσου.

Αυτό που καθιστά τη μηνιγγίτιδα ιδιαίτερα ύπουλη είναι το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του βακτηρίου χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, μεταδίδοντάς το ασυνείδητα σε άλλους.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Κατέληξε 20χρονος φοιτητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα

Η περίπτωση του φοιτητή στην Πάτρα

Ο θάνατος του νεαρού φοιτητή στην Πάτρα από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα έχει αναδείξει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια. Οι επαφές του θύματος λαμβάνουν προληπτική αντιβιοτική αγωγή, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κεραυνοβόλος μορφή της νόσου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και άλλα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή θα εμφανίσουν τις ίδιες επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι παραπλανητικά, καθώς αρχικά μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που νοσούν παρουσιάζουν:

Πυρετό: Συχνά υψηλό και με ρίγη.

Πονοκέφαλο: Εντονο και επίμονο, συχνά συνοδευόμενο από ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Ρίγη και ρίγος: Αίσθημα κρύου που εναλλάσσεται με εξάψεις.

Ναυτία και εμετοί: Συχνά επαναλαμβανόμενοι.

Σύγχυση και αίσθημα αποπροσανατολισμού.

Στιφός αυχένα: Δυσκολία στην κάμψη του κεφαλιού προς τα εμπρός.

Εξάνθημα: Μπορεί να εμφανιστεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, που δεν εξαφανίζεται με την πίεση του δακτύλου.

Πότε να απευθυνθούμε σε γιατρό

Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη, ακρωτηριασμούς και θάνατο.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν από τους πιο συχνούς τύπους του βακτηρίου που προκαλεί τη νόσο. Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο αποκλεισμός των ασθενών, συμβάλλει στην αποφυγή της μετάδοσης της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δέσποινα Βανδή & Βασίλης Μπισμπίκης: Xέρι χέρι στο κέντρο της Αθήνας – Το δώρο που της έκανε

Βίντεο-σοκ από την στιγμή της συντριβής ενός F-35 στην Αλάσκα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις