Ένα δευτερόλεπτο μετακινήθηκε το Ρολόι της Αποκάλυψης σε σχέση με το 2024 όπως ανέφεραν οι επιστήμονες
Συγκεκριμένα, πλέον βρίσκεται στα 89 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, όπου αντικατοπτρίζουν τις ανθρωπογενείς παγκόσμιες καταστροφές.
Η Επιτροπή Επιστήμης και Ασφαλείας του Bulletin of the Atomic Scientists έθεσε το ρολόι στα 89 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, που είναι το θεωρητικό σημείο του αφανισμού. Αυτό είναι ένα δευτερόλεπτο πιο κοντά από ό,τι είχε ρυθμιστεί πέρυσι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το 2024, η ανθρωπότητα πλησίαζε όλο και περισσότερο στην καταστροφή. Οι τάσεις που απασχόλησαν βαθιά το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας συνεχίστηκαν, και παρά τα αναμφισβήτητα σημάδια κινδύνου, οι εθνικοί ηγέτες και οι κοινωνίες τους δεν κατάφεραν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αλλάξουν πορεία. Κατά συνέπεια, μεταφέρουμε τώρα το ρολόι της Κρίσης από 90 δευτερόλεπτα σε 89 δευτερόλεπτα στα μεσάνυχτα – το πιο κοντινό που ήταν ποτέ στην καταστροφή. Η ένθερμη ελπίδα μας είναι ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την υπαρξιακή δυσπραγία του κόσμου και θα λάβουν τολμηρή δράση για να μειώσουν τις απειλές που θέτουν τα πυρηνικά όπλα, η κλιματική αλλαγή και η πιθανή κακή χρήση της βιολογικής επιστήμης και μιας ποικιλίας αναδυόμενων τεχνολογιών.
Ρυθμίζοντας το Ρολόι ένα δευτερόλεπτο πιο κοντά στα μεσάνυχτα, στέλνουμε ένα έντονο σήμα: Επειδή ο κόσμος είναι ήδη επικίνδυνα κοντά στον γκρεμό, μια κίνηση έστω και ενός δευτερολέπτου θα πρέπει να ληφθεί ως ένδειξη ακραίου κινδύνου και μια αλάνθαστη προειδοποίηση ότι κάθε δευτερόλεπτο Η καθυστέρηση στην αντιστροφή της πορείας αυξάνει την πιθανότητα παγκόσμιας καταστροφής.
Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό κίνδυνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διανύει τώρα τον τρίτο του χρόνο, πλανάται σε όλο τον κόσμο. η σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει πυρηνική ανά πάσα στιγμή λόγω μιας βιαστικής απόφασης ή λόγω ατυχήματος ή εσφαλμένου υπολογισμού. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο σε έναν ευρύτερο πόλεμο χωρίς προειδοποίηση. Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα αυξάνουν το μέγεθος και τον ρόλο των οπλοστασίου τους, επενδύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα που μπορούν να καταστρέψουν τον πολιτισμό. Η διαδικασία ελέγχου των πυρηνικών όπλων καταρρέει και οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων είναι εντελώς ανεπαρκείς δεδομένου του κινδύνου. Ανησυχητικά, δεν είναι πλέον ασυνήθιστο για χώρες χωρίς πυρηνικά όπλα να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν δικά τους οπλοστάσια – ενέργειες που θα υπονόμευαν τις μακροχρόνιες προσπάθειες μη διάδοσης και θα αύξαναν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ξεκινήσει ο πυρηνικός πόλεμος.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι μυριάδες δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας, ξεπέρασαν τα προηγούμενα ρεκόρ. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή συνέχισαν να αυξάνονται. Ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα γεγονότα που επηρεάστηκαν από την κλιματική αλλαγή —πλημμύρες, τροπικοί κυκλώνες, κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές— επηρέασαν κάθε ήπειρο. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις προσπάθειες του κόσμου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή παραμένει φτωχή, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να θεσπίσουν τη χρηματοδότηση και τις πρωτοβουλίες πολιτικής που είναι απαραίτητες για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ήταν εντυπωσιακή, αλλά παραμένει ανεπαρκής για τη σταθεροποίηση του κλίματος. Κρίνοντας από τις πρόσφατες προεκλογικές εκστρατείες, η κλιματική αλλαγή θεωρείται χαμηλή προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.
Στη βιολογική αρένα, οι αναδυόμενες και οι επανεμφανιζόμενες ασθένειες συνεχίζουν να απειλούν την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια του κόσμου. Η εμφάνιση εκτός εποχής και η συνέχιση της υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (HPAI), η εξάπλωσή της σε ζώα εκτροφής και γαλακτοκομικά προϊόντα και η εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν την πιθανότητα μιας καταστροφικής ανθρώπινης πανδημίας. Υποτιθέμενα βιολογικά εργαστήρια υψηλής περιεκτικότητας συνεχίζουν να κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά τα καθεστώτα επίβλεψης για αυτά δεν συμβαδίζουν, αυξάνοντας την πιθανότητα διαφυγής παθογόνων με δυνατότητα πανδημίας. Οι ραγδαίες πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκράτες ή χώρες να αποκτήσουν την ικανότητα να σχεδιάζουν βιολογικά όπλα για τα οποία δεν υπάρχουν αντίμετρα.
Μια σειρά από άλλες τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση προχώρησαν πέρυσι με τρόπους που κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Συστήματα που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη στη στρατιωτική στόχευση έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και αρκετές χώρες κινούνται για να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στους στρατούς τους. Τέτοιες προσπάθειες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι μηχανές θα επιτρέπεται να λαμβάνουν στρατιωτικές αποφάσεις -ακόμη και αποφάσεις που θα μπορούσαν να σκοτώσουν σε τεράστια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αντικατοπτρίζονται όλο και περισσότερο στον ανταγωνισμό στο διάστημα, όπου η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν ενεργά αντιδορυφορικές ικανότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει δοκιμάσει έναν δορυφόρο με μια εικονική κεφαλή πάνω του, υποδηλώνοντας σχέδια για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων σε τροχιά.
Οι κίνδυνοι που μόλις απαριθμήσαμε επιδεινώνονται πολύ από έναν ισχυρό πολλαπλασιαστή απειλών: τη διάδοση παραπληροφόρησης, παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα επικοινωνίας και θολώνουν όλο και περισσότερο τη γραμμή μεταξύ αλήθειας και ψεύδους. Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ευκολότερη τη διάδοση ψευδών ή μη αυθεντικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο – και δυσκολότερο τον εντοπισμό τους. Ταυτόχρονα, τα έθνη καταβάλλουν διασυνοριακές προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν παραπληροφόρηση και άλλες μορφές προπαγάνδας για να υπονομεύσουν τις εκλογές, ενώ ορισμένοι τεχνολογίες, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί ηγέτες βοηθούν στη διάδοση ψεμάτων και θεωριών συνωμοσίας. Αυτή η διαφθορά του οικοσυστήματος πληροφοριών υπονομεύει τον δημόσιο λόγο και την ειλικρινή συζήτηση από την οποία εξαρτάται η δημοκρατία. Το ταλαιπωρημένο τοπίο της πληροφόρησης δημιουργεί επίσης ηγέτες που αψηφούν την επιστήμη και προσπαθούν να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας σε κίνδυνο τις δημόσιες συζητήσεις που βασίζονται σε γεγονότα που απαιτούνται για την καταπολέμηση των τεράστιων απειλών που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Το να συνεχίζεις στα τυφλά το σημερινό μονοπάτι είναι μια μορφή τρέλας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν τη συλλογική δύναμη να καταστρέψουν τον πολιτισμό. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν την πρωταρχική ευθύνη να τραβήξουν τον κόσμο πίσω από το χείλος του γκρεμού, και μπορούν να το κάνουν εάν οι ηγέτες τους ξεκινήσουν σοβαρά συζητήσεις καλής πίστης σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές που περιγράφονται εδώ. Παρά τις βαθιές διαφωνίες τους, θα πρέπει να κάνουν αυτό το πρώτο βήμα χωρίς καθυστέρηση. Ο κόσμος εξαρτάται από την άμεση δράση.
Είναι 89 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα.
Πάτρα: Κατέληξε 20χρονος φοιτητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"