Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές κατά την επιστροφή των επιζώντων του Άουσβιτς στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για την 80η επέτειο της απελευθέρωσής τους.
Μάλιστα, τα μηνύματα ήταν συγκλονιστικά, με τους επιζώντες να στέκονται σε όσα βίωσαν εκείνη την περίοδο.
Ο συγγραφέας και επιζών του Άουσβιτς Τόβα Φρίντμαν, είπε:« Είμαι εδώ για να μιλήσω για όσους δεν είναι εδώ… Θα ήθελα να μοιραστώ μερικές από τις αναμνήσεις μου γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί επιζώντες εδώ που παλεύουν με τις δικές τους.
Θυμάμαι ως παιδί πεντέμισι χρονών, που έβλεπα από την κρυψώνα μου καθώς όλοι οι μικροί μου φίλοι συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στο θάνατο, ενώ οι σπαραχτικές κραυγές των γονιών τους έπεφταν στο κενό. Αφού έφυγαν όλα τα παιδιά και η αυλή ήταν άδεια, σκέφτηκα από μέσα μου. Είμαι το μόνο Εβραίο παιδί που έχει απομείνει στον κόσμο; Είναι ο επόμενος στρατώνας μου; αναρωτήθηκα σιωπηλά. Σκέφτηκα ότι όλοι πρέπει να πεθάνουμε, ότι ήταν φυσιολογικό. Αν είσαι Εβραίο παιδί, πρέπει να πεθάνεις.
Σήμερα, ωστόσο, όλοι έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να προειδοποιούμε και να διδάσκουμε ότι το μίσος γεννά περισσότερο μίσος, σκοτώνοντας περισσότερους φόνους. Αντίθετα, η εκδίκησή μας ήταν να οικοδομήσουμε μια ισχυρή εβραϊκή χώρα και να μεγαλώσουμε τις οικογένειές μας με ειρήνη.
Ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση, ο κόσμος βρίσκεται ξανά σε κρίση. Οι εβραϊκές χριστιανικές αξίες μας έχουν επισκιαστεί παγκοσμίως από προκαταλήψεις, φόβο, καχυποψία και εξτρεμισμό. Ο αχαλίνωτος αντισημιτισμός που εξαπλώνεται στα έθνη είναι συγκλονιστικός. … Το Ισραήλ, η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, παλεύει για την ίδια την ύπαρξη και τον τρόπο ζωής του.
Θρηνούμε όχι μόνο τους πεσόντες στρατιώτες και τους ομήρους, αλλά και την αναταραχή και τη δυσπιστία στην κοινωνία μας. Προσευχόμαστε για δύναμη, ανθεκτικότητα και φυσικά ελπίδα, που πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Όλοι, όλοι μας, πρέπει να ξαναξυπνήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση για να μεταμορφώσουμε … αυτή τη βία, το θυμό, το μίσος και την κακοήθεια που έχει πιάσει την κοινωνία μας τόσο ισχυρά σε έναν κόσμο ανθρώπινο και δίκαιο προτού αυτές οι τρομερές, τρομερές αρνητικές δυνάμεις μας καταστρέψουν όλους».
Στην τελετή μνήμης για το Άουσβιτς, ο Μιλέι υπερασπίστηκε τον Μασκ και τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό του
Ο ακραίος φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εκμεταλλεύτηκε σήμερα την περίσταση της τελετής για την απελευθέρωση του Άουσβιτς προκειμένου να υπερασπιστεί τον Αμερικανό μεγιστάνα Ίλον Μασκ, ο οποίος προέβη σε μια αμφιλεγόμενη χειρονομία, κατακεραυνώνοντας εκείνους, στην αριστερά, «που εκτοξεύουν ναζιστικές κατηγορίες» σε οποιονδήποτε σκέφτεται διαφορετικά.
«Ας προσέχουμε αυτούς που εκτοξεύουν, με κοινότοπο τρόπο, κατηγορίες περί ναζισμού σε οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τον τρόπο σκέψης τους, όπως εκφραστές αριστερών απόψεων έκαναν με τον φίλο μου Ίλον Μασκ, ο οποίος είναι ένας άψογος προασπιστής του Κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Χαβιέρ Μιλέι.
«Αυτό δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, διότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες προέρχονται από τους ίδιους που υπερασπίζονται τους τρομοκράτες της Χαμάς και παραληρούν κατά του Κράτους του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Μπουένος Άιρες, παρουσία εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής, της μεγαλύτερης στη Λατινική Αμερική, και επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ίλον Μασκ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς χτύπησε το στήθος του με το δεξί του χέρι, προτού το σηκώσει ψηλά, με την παλάμη ανοικτή. Επανέλαβε την κίνηση στρεφόμενος προς το υπόλοιπο πλήθος πίσω του, προτού δηλώσει: «Η καρδιά μου είναι δική σας».
Η κίνηση, άκρως αμφιλεγόμενη, ερμηνεύτηκε από επικριτές του Μασκ αλλά και ιστορικούς ως ένας ναζιστικός χαιρετισμός, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε κατηγορώντας τους πολέμιούς του για «βρώμικα κόλπα».
Στο Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, ο Χαβιέρ Μιλέι είχε ήδη υπερασπιστεί την περασμένη Πέμπτη τον Μασκ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «άδικα διαβάλλεται από το wokisme (…) για μια αθώα κίνηση, που δείχνει μόνο (…) την ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους».
Σήμερα, ο Αργεντίνος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κόσμος «βιώνει μία κατάσταση η οποία παρουσιάζει ομοιότητες» με τη φάση που προηγήθηκε του Ολοκαυτώματος. Και, δείχνει, πως με κάθε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ο αντισημιτισμός και το μίσος για τον δυτικό πολιτισμό είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».
Περιστέρι: Χειροπέδες στον επιδειξία που κυνηγούσε με κατεβασμένο παντελόνι 22χρονη
Μίμης Δομάζος: Πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"