Σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας αποτέλεσε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 88 ετών.
Σταθμός στην πολιτική του διαδρομή είναι η ένταξη της χώρας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Όπως αναφέρει το ERTNews, επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα υποδομής, την περίοδο που η Ελλάδα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατό του μιλώντας με θερμά λόγια για τον πολιτικό άνδρα και άνθρωπο.
Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού
Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, στις 12:00, θα τελεστεί η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, θα του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, ενώ, παράλληλα, κηρύσσεται τετραήμερο εθνικό πένθος.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο. Ο κ. Καρπούζης επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση
Από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του πρώην πρωθυπουργού ήταν στις 6 Οκτωβρίου 2024, στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όπου είχε συνομιλίες με αρκετούς πολίτες.
«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα που μας εξασφαλίζει μια συνέχεια, όπου το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Σημίτης είχε δώσει το «παρών» και στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική.
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.
Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης απέδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προσαρμογή της Ελλάδας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η αποριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου του κόμματος συνδέθηκε με την προσπάθεια ευθυγράμμισης της χώρας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές του, ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Ματίας Ακούνια: Αυτοκτόνησε ο 32χρονος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ και της Λαμίας
Νίκαια: Συναγερμός για την εξαφάνιση 33χρονου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"