Για μια ακόμη φορά ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις τόσο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τεχνικό Πανεπιστήμιο στην Προύσα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Θεού θέλοντος, θα έρθει μία ημέρα που οι Τούρκοι στρατιώτες θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο».
Παράλληλα ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι το νησί «είναι ακριβώς απέναντί μας» και «κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, καταλήγοντας να ανήκει στους Έλληνες». Ο Ακάρ τόνισε ότι η απόσταση του Καστελόριζου από τις τουρκικές ακτές είναι μόλις 1.950 μέτρα, υποστηρίζοντας ότι «οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Έλληνες φίλοι είπαν, “Τότε κολυμπήστε”. Είπαμε, “Θεού θέλοντος, θα έρθει μία ημέρα που θα το κάνουμε”».
Αναφορικά με την ελληνική θέση για τα 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας που αντιστοιχούν στο νησί, ο Ακάρ δήλωσε ότι «δεν θα δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό». Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία παραμένει «ασυμβίβαστη» απέναντι σε τέτοιες διεκδικήσεις, ενώ έκανε λόγο για περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην αγορά οπλικών συστημάτων από τρίτες χώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε». Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία κατασκευάζει πλέον δικά της όπλα, τα οποία εξάγει σε φιλικές και συμμαχικές χώρες.
Οι δηλώσεις αυτές του Ακάρ εντάσσονται σε μια συνολικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το υπάρχον νομικό καθεστώς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.
«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό», τόνισε στη συνέχεια.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν… Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες», επεσήμανε.
Τέλος, για την Κύπρο ανέφερε: «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο νότος βλέπει τον βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας (σ.σ. περιοχή), λέμε “όχι, είναι ίσοι”. Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50 χρόνια, 60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, υπάρχει “Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου”. Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».
Εξασθενεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Με τι καιρό θα κάνουμε Πρωτοχρονιά
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"