Με ανάλυση του το CNN ερωτάται αν οι ισλαμιστές αντάρτες μπορούν να κυβερνήσουν τη Συρία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει μεταξύ άλλων «το πώς οι αντάρτες κυβερνούσαν την Ιντλίμπ , στη βορειοδυτική Συρία, προσφέρει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να κυβερνήσουν τη χώρα».

Αναλυτικά όσα αναφέρει το δημοσίευμα:

Όταν ο διορισμένος από τους αντάρτες πρωθυπουργός της Συρίας κάθισε για πρώτη φορά με αξιωματούχους του καθεστώτος Άσαντ για πρώτη φορά την Τρίτη, το φόντο περιελάμβανε τη σημαία της συριακής επανάστασης μαζί με μια άλλη που έφερε την ισλαμική δήλωση πίστης που συχνά επιδεικνύουν οι τζιχαντιστές.

Η επιλογή της οπτικής για την πρώτη δημοσιοποιημένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου των ανταρτών για να συζητηθεί η μετάβαση της εξουσίας μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πυροδότησε διαμάχη, με τους σκεπτικιστές να επικρίνουν την κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντάρτες μπορεί να το πρόσεχαν. Σε μια μεταγενέστερη τηλεοπτική συνέντευξη στο Al Jazeera , ο προσωρινός πρωθυπουργός Mohammad Al Bashir, ο οποίος μέχρι αυτή την εβδομάδα κυβερνούσε τη μικρή, συντηρητική επαρχία Idlib για λογαριασμό των ανταρτών, εμφανίστηκε μόνο με τη νέα συριακή σημαία.

Το πώς οι αντάρτες κυβερνούσαν την Ιντλίμπ , στη βορειοδυτική Συρία, προσφέρει μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να κυβερνήσουν τη χώρα. Ειδικοί και κάτοικοι της Ιντλίμπ περιγράφουν τη διακυβέρνησή τους ως ρεαλιστική και επηρεασμένη τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πίεση, με προσπάθειες να αποστασιοποιηθούν από το τζιχαντιστικό παρελθόν και να κερδίσουν διεθνή αποδοχή. Ωστόσο, η διακυβέρνησή τους απέχει πολύ από το να είναι δημοκρατική ή φιλελεύθερη. Η διακυβέρνηση ενός μεγάλου, διαφορετικού έθνους όπως η Συρία, προειδοποιούν, θα είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Ο Abu Mohammad al-Jolani , ο ηγέτης της Hayat Tahrir Al Sham (HTS), της ισλαμιστικής ομάδας που οδήγησε την επίθεση των ανταρτών για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επέλεξε να κυβερνήσει από τη σκιά. Ο Jolani, ο οποίος χρησιμοποιεί τώρα το πραγματικό του όνομα Ahmad al-Sharaa, επέλεξε έναν τεχνοκράτη – τον ​​Bashir – για να ηγηθεί της Συρίας στο ενδιάμεσο. Έχει πει ότι οι αξιωματούχοι του απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία ενώ κυβερνούσε την Ιντλίμπ, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

«Αυτοί (οι αντάρτες) ξεκίνησαν από το τίποτα, η Ιντλίμπ είναι μικρή και χωρίς πόρους, αλλά δόξα τω Θεώ μπορέσαμε να κάνουμε πολύ καλά πράγματα στο παρελθόν… η εμπειρία τους δεν είναι μηδενική και υπάρχουν (περιοχές) στις οποίες πέτυχαν», είπε ο Τζολάνι στον Μοχάμεντ. Ο Τζαλάλι, ο πρωθυπουργός του Άσαντ, σε συνάντηση τη Δευτέρα για να συζητήσουν τη μεταφορά της εξουσίας. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τους παλιούς (φρουρούς) και πρέπει να επωφεληθούμε από αυτούς».

Σε μόλις 13 ημέρες, οι υπουργοί του Τζολάνι πέρασαν από τη διακυβέρνηση της μικρής επαρχίας Ιντλίμπ σε φιλοδοξίες να κυβερνήσουν τη Συρία μετά την πρώτη αλλαγή καθεστώτος εδώ και έξι δεκαετίες. Εμπειρογνώμονες και κάτοικοι που έζησαν υπό την καθοδηγούμενη από τους αντάρτες Συριακή Κυβέρνηση Σωτηρίας (SSG) λένε ότι το άπειρο υπουργικό συμβούλιο θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σημαντικά εάν θέλει να οδηγήσει αποτελεσματικά τη μεταβατική περίοδο.

Ο Δρ Walid Tamer, κάτοικος του Idlib , ο οποίος είδε τη μεταμόρφωση της επαρχίας υπό την κυριαρχία των ανταρτών και είπε ότι αλληλεπιδρούσε προσωπικά με τον Jolani, επαίνεσε τη διακυβέρνηση του SSG στο Idlib, λέγοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται. Αλλά προειδοποίησε ότι οι αντάρτες δεν είναι διατεθειμένοι να κυβερνήσουν την υπόλοιπη χώρα.

«Πήγατε από τη διακυβέρνηση του Ιντλίμπ στη διακυβέρνηση ενός ολόκληρου έθνους… Δεν νομίζω ότι οι δυνατότητες της κυβέρνησης που είδαμε είναι αρκετές για το έργο της διακυβέρνησης ολόκληρης της Συρίας», είπε ο Τάμερ, επικεφαλής της Ένωσης Ελεύθερων Γιατρών της βόρειας Συρίας που περιγράφει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο.

Το Idlib ήταν «πολύ ασφαλές» υπό την SSG, είπε, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες δεν έθεσαν περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της επαρχίας που ελέγχεται από τους HTS.

«Η Συρία στο σύνολό της ήταν ένα δύσκολο μέρος για να ζεις, αλλά η (SSG) δεν παρενέβη ποτέ στην προσωπική σου ζωή. Τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα και δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί στα ρούχα σας ή στο πώς ζούσατε τη ζωή σας», είπε.

Ωστόσο, η ζωή στην επαρχία δεν ήταν μια ζωή ευημερίας. Ο Abdel Latif Zakoor, κάτοικος του Idlib που ζούσε υπό την κυριαρχία των ανταρτών, αλλά τώρα έχει μετακομίσει στην Τουρκία, είπε στο CNN ότι οι οικονομικές συνθήκες υπό το SSG ήταν «πολύ δύσκολες».

«Δεν υπήρχε αρκετή δουλειά και πολλοί άνθρωποι έμειναν στο σπίτι», είπε.

Ανάληψη ελέγχου

Όταν ο Jolani επέκτεινε την επιρροή του στο Idlib το 2017, εξάλειψε αντίπαλες ισλαμιστικές ομάδες και υποστήριξε ένα νέο σχέδιο για την εγκατάσταση μιας πολιτικής κυβέρνησης αποτελούμενη από ντόπιους τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς, ξεφεύγοντας από άλλες μεθόδους τζιχαντιστών που έβλεπαν θρησκευτικό καταναγκασμό υπό την κυριαρχία του ξίφους σε εδάφη. συνέλαβαν.

«Πριν από την Κυβέρνηση της Σωτηρίας είχατε πολλές διαφορετικές φατρίες που είχαν τα δικά τους δικαστήρια, φυλακές και κοινωνικές υπηρεσίες», είπε στο CNN ο Jerome Drevon, ανώτερος αναλυτής που έχει ερευνήσει το HTS για το think tank International Crisis Group με έδρα τις Βρυξέλλες. «Επιβλήθηκε σε άλλες παρατάξεις και ανέλαβε τις κυβερνητικές τους ευθύνες».

Κατά την ίδρυσή του το 2017, η SSG εξέδωσε μια ανακοίνωση που περιγράφει τέσσερις αρχές, μία από τις οποίες ήταν ότι ο ισλαμικός νόμος της Σαρία είναι η «μοναδική πηγή νομοθεσίας», τονίζοντας την ανάγκη να «διατηρηθεί η συριακή και ισλαμική ταυτότητα του λαού», ανέφερε το Al Jazeera.

Η SSG λειτούργησε ως λειτουργική κυβέρνηση, πραγματοποιώντας δημοσιευμένες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου με κατάλληλους αξιωματούχους , εκδίδοντας δηλώσεις τύπου και επιβλέποντας έντεκα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων της δικαιοσύνης, του αθλητισμού και της παιδείας. Συγκέντρωσε φόρους, διαχειρίστηκε τους περιορισμένους πόρους της Ιντλίμπ για να κυβερνήσει 4 εκατομμύρια ανθρώπους και συντονίστηκε με διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες για την παροχή βοήθειας στα 3 εκατομμύρια εκτοπισμένους στην περιοχή.

Αλλά η κυβέρνηση δεν εξελέγη δημοκρατικά, με υπουργούς που διορίστηκαν μέσω της έγκρισης της shura, ή του συμβουλευτικού συμβουλίου, που αποτελούνταν από εξέχουσες τοπικές προσωπικότητες, μερικοί από τους οποίους επιλέχθηκαν από το HTS του Jolani. Καμία γυναίκα δεν υπηρέτησε σε ηγετικές θέσεις της SSG κατά τα επτά χρόνια διακυβέρνησής της.

«Είναι μια ισλαμική διακυβέρνηση με τεχνοκρατικό τρόπο. Αυτό που ήθελαν να κάνουν είναι να ελέγχουν πώς γίνεται κατανοητή η θρησκεία και πώς εφαρμόζεται», είπε ο Ντρέβον.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από το 2022 περιείχε μια ζοφερή εικόνα για το πώς ήταν η ζωή υπό την ηγεσία του HTS.

«Οι άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από σχόλια που έγιναν σε ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με το κόστος ζωής ή τα θρησκευτικά ζητήματα», ανέφερε η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Συρία. «Αυτά τα σχόλια χαρακτηρίστηκαν ως συκοφαντία και βλασφημία, με την τελευταία να οδηγεί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους». Οι αρχές «συνέχισαν να συλλαμβάνουν γυναίκες επειδή ήταν «ακατάλληλα» ντυμένες και για μη συμμόρφωση με απαγορεύσεις που σχετίζονται με την ψυχαγωγία».

Ο Τάμερ, ο οποίος είπε ότι διαπραγματεύτηκε με αξιωματούχους του HTS και του SSG για ιατρικά θέματα, είπε ότι με τα χρόνια, ο Τζολάνι πήρε πίσω θέση στις καθημερινές υποθέσεις της κυβέρνησης και της έδωσε περισσότερη εξουσία, παρεμβαίνοντας μόνο σε μεγαλύτερα ζητήματα που έθεταν σε κίνδυνο την επιρροή της ομάδας του.

Κυβέρνηση με διάταγμα

Χωρίς σύνταγμα ή εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, οι αντάρτες κυβέρνησαν την Ιντλίμπ με διάταγμα, δημιουργώντας μια υβριδική δομή πολιτικού-ισλαμικού δικαστηρίου που περιλάμβανε δικηγόρους υπεράσπισης, εισαγγελέα και διαδικασία προσφυγής.

Ο Τζολάνι ήταν ρεαλιστής στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της κοινωνίας που κυβέρνησε, είπε ο Ντρέβον.

Ανταποκρινόμενος στη δυσαρέσκεια του κοινού, κατάργησε σταδιακά την αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, έκανε τα στραβά μάτια στην ανάμειξη των φύλων και το κάπνισμα και επέτρεψε τις διαμαρτυρίες εναντίον του. Μια μονάδα ηθικής που βασιζόταν στον νόμο της Σαρία διαλύθηκε, αλλά οι γυναίκες ενθαρρύνθηκαν να καλύψουν τα μαλλιά τους.

Ο αλ-Χαμάντα συναντήθηκε με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των Σύριων υπό το καθεστώς Άσαντ

«Ήταν ένα επιτυχημένο εγχείρημα στην πράξη γιατί υπήρξε και κάποια αγορά από τον πληθυσμό. Ήταν σταθερό, η οικονομία λειτουργούσε καλύτερα (από την υπόλοιπη Συρία) και ακόμη και ο τύπος αυταρχισμού δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με την οικογένεια του Άσαντ», είπε ο Ντρέβον.

Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις. Πέρυσι, η SSG εξέδωσε ένα «ηθικό διάταγμα» που καθοδηγούσε τα παιδιά να τηρούν έναν ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας και να περιορίζουν τη μουσική στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Ο Τζολάνι παρενέβη για να παγώσει το διάταγμα, φοβούμενος ότι μια διεθνής αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει τις δωρεές βοήθειας, είπε ο Ντρέβον.

Ένα άλλο ζήτημα ήταν η σύλληψη και τα υποτιθέμενα βασανιστήρια αντιφρονούντων που προκάλεσαν σημαντικές διαμαρτυρίες κατά του Jolani στο Idlib πέρυσι. Ο Jolani είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι οι καταχρήσεις στις φυλακές «δεν έγιναν υπό τις εντολές ή τις οδηγίες μας» και ότι το HTS είχε ήδη τιμωρήσει τους δράστες.

Ο Ντρέβον είπε ότι η μετάβαση της Συρίας στη δημοκρατία θα είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία μετά από έξι δεκαετίες δικτατορίας.

«Ήταν μια πολύ νέα μορφή διακυβέρνησης (στην Ιντλίμπ)», είπε. «Δεν μπορείς να περιμένεις από μια ένοπλη ομάδα στον πόλεμο να ελέγχει μια περιοχή που είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει ένα σοσιαλδημοκρατικό σύστημα… Έπρεπε να είναι ρεαλιστές για το τι είναι δυνατό στον πόλεμο. Η Συρία δεν έχει δημοκρατία εδώ και πέντε, έξι δεκαετίες. Δεν θα γίνετε δημοκρατικοί σε μια εβδομάδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Κυψέλη: Ξυλοφόρτωσε και περιέλουσε με πετρέλαιο την 78χρονη μητέρα του

Καλλιθέα: Στις φλόγες τρία οχήματα από εμπρησμό

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις